Törökországban egyre több a keresztény, de nincsenek lelkipásztorok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. június 13. szerda

Vannak, akik szeretnének megkeresztelkedni, nekünk viszont nincsenek papjaink, akik foglalkoznának velük – nyilatkozta Paolo Bizzetti kelet-törökországi jezsuita püspök, aki a monasztikus életet is szeretné újjáéleszteni Kappadókiában, a nagy egyházatyák hazájában.

Törökországban növekszik az érdeklődés a kereszténység iránt, sőt vannak, akik szeretnének megkeresztelkedni is, viszont nincsenek lelkipásztorok, akik segíteni tudnának nekik a felkészülésben – mondta a kelet-törökországi Anatólia apostoli helynöke, Paolo Bizzetti SJ. „Közösségünk drámai paphiánnyal küzd” – hangsúlyozta.

Emlékeztetett, hogy miután elődjét, Luigi Padovesét meggyilkolták, hat évig püspök sem volt. Neki így mindent szinte nulláról kellett kezdenie. Pedig a kereszténység jelenlétnek ezen a földön nemcsak hosszú múltja és hagyománya, de napjainkban is nagy jelentősége van.

„A nyári szünidő után nekem sem lesz már plébánosom a székesegyházhoz tartozó plébánián – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Bizzetti püspök –, ezért arra kérem a nyugati keresztényeket, imádkozzanak, hogy az Úr küldjön munkásokat aratásába, hiszen az aratnivaló bőséges lehet. Nagy az érdeklődés a kereszténység iránt. Vannak, akik szívesen meg is keresztelkednének, nekünk azonban nincsenek papjaink, akik foglalkozni tudnának velük.

Nagy álmom a monasztikus élet felélesztése is Kappadókiában. Három éve egyetlen szerzetesrend sincs ezen a földön. Pedig Kappadókia három nagy egyházatya hazája, akik meghatározó szerepet játszottak keresztény örökségünk kialakításában. A közelmúltig létezett itt a monasztikus élet, és nagyon érdekes formában, erősen összeforrott a helyi emberek életével. Ma ismét lehetőség lenne erre. Ezért azzal a felhívással fordulok a monasztikus férfi és női rendekhez, komolyan fontolják meg a közösségalapítás lehetőségét Kappadókiában, hogy biztosítani lehessen a tanúságtétel e formájának folyamatosságát.

Fordította: Koncz Éva

Forrás és fotó: EKai.pl

Magyar Kurír

You have no rights to post comments