Hivatalosan is betegség a videojáték-függőség

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. június 19. kedd

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is a mentális rendellenességek közé sorolta a videojáték-függőséget. A betegségek új nemzetközi osztályozási listája, a hétfőn bemutatott ICD-11 szerint a játékfüggőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben.

A dokumentum szerint a játékfüggőség egy év alatt felismerhető és diagnosztizálható, de súlyosabb esetekben ennél hamarabb is felállítható a diagnózis. A WHO szerint a videojáték-függőség sajátos elmeállapotként való elismerése a közegészségügyet szolgálja, általa az országok jobban felkészülhetnek a probléma azonosítására.
A WHO tudományos bizonyítékok alapján fogadta el javaslatot a videojáték-függőség egy új problémaként való besorolására. Shekhar Saxena, a WHO mentális rendellenességekkel foglalkozó igazgatója szerint ez azért is szükségessé vált, mert a világ nagy részén szükség és igény van a kezelésre.
Egyes országok a játékfüggőséget már korábban is a komolyabb közegészségügyi problémák közé sorolták.
- Az Egyesült Királyságban működnek olyan magánklinikák, ahol kezelik a videojáték-függőséget.
- Dél-Koreában egy új törvény megtiltja, hogy 16 éven aluliak éjfél és reggel 6 óra között online játékokat játszhassanak
- Japánban a játékkal eltöltött bizonyos idő után figyelmeztetik a játékost.
- Kínában a Tencent internetszolgáltató korlátozza a gyerekek számára a legnépszerűbb játékokkal eltölthető időt.
Sok pszichiáter eddig a videojáték-függőség diagnosztizálásához a mentális zavarokkal foglalkozó, 2013-ban kiadott kézikönyvet használta (DSM-V), ami az internetes játékfüggőséget a további tanulmányozásra váró állapotként határozza meg, tehát ezt az állapotot nem ismeri el hivatalosan betegségként.
(MTI)

You have no rights to post comments