Meghökkentő adat a magyarországi egyetemistákról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. június 28. csütörtök

A tíz évvel ezelőttihez képest 28 százalékkal kevesebb magyar fiatal tanul a felsőoktatásban, ugyanebben az időszakban 79 százalékkal nőtt a külföldiek száma.

Nem csak egyre több magyar fiatal tanul külföldön, hanem külföldi diákból is egyre több van Magyarországon. Öt év alatt 7-ről 12 százalékra nőtt az arányuk a teljes hallgatói létszámon belül - azaz már minden nyolcadik egyetemista külföldi - igaz, ehhez szükség volt a magyar hallgatók számának visszaesésére is.
A külföldi diákok nagyrészt önköltséges képzéseken vesznek részt; háromnegyedük az orvosi képzéseket választotta.
A legtöbb diákot 2008-ban és 2017-ben is a németek küldték. Érdekes azonban, hogy olyan fejlődő országok, mint Kína, Irán vagy Nigéria több száz százalékkal több diákot küldenek, viszont a környező országokban csökken hazánk felsőoktatási népszerűsége. Különösen a határon túli magyarok számára lehet az anyaország egyre kevésbé vonzó: Romániából és Szlovákiából fele annyian jönnek már csak Magyarországra tanulni, mint egy évtizede.
A Jordániából érkező diákok száma egy évtized alatt 9-ről 564-re nőtt, míg Azerbajdzsánból 22 helyett ma már 473 diák érkezik - írta az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva a G7.
(napi.hu)

You have no rights to post comments