Lenyűgöző módon riadóznak a megtámadott növények

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. szeptember 15. szombat

Ideje megváltoztatni azt a nézetet, hogy a növények csak szélben susogó magatehetetlen díszei a világnak, egy kutatásban ugyanis sikerült igen látványos módon kimutatni, hogy egy támadás esetén riadólánc indul be bennük.

Fluoreszcens fénnyel mutatták be a tudósok, hogy milyen jeleket adnak le a növényi sejtek, amikor például elkezdi rágcsálni a levelüket egy hernyó. Alig pár másodperccel a támadás után elindulnak a jelek, és a sérüléstől kiindulva nagyjából két perc alatt végigfutnak az egész növényen, másodpercenként egy milliméteres terjedéssel.
Amennyire csak lehetséges, a növény válaszreakciót indít, és mivel elfutni egészen biztosan nem tud, általában valamilyen kémiai anyag bocsát ki magából.
A tudósok jó ideje ismerték ezt a védelmi mechanizmust, ám most először sikerült ilyen jól végigkövetni a működését. A kutatás két vezető tudósa, Simon Gilroy és Masatsugu Toyota azt gyanították, hogy a kalciumionnak van szerepe a jelek továbbításában, ezért úgy alakítottak át modellnövényeket, hogy kalcium hatására fénykibocsátó fehérjét állítsanak elő.
A számításuk bejött, a vizsgált alanyok úgy világítottak, mint egy karácsonyfa.
Korábbi kutatásokban a svájci Ted Farmer kimutatta, hogy a védekezéssel összefüggő elektromos jelek a glutamáttól függnek, ami egy ismert neurotranszmitter az állatokban és jeltovábbító szerepe van a növényekben. Gilroy és Toyota ezért egy második kísérletben azt is demonstrálta, hogy a genetikai mutációval glutamát-mentesített növényekben megszűnik a nagyobb hatótávolságú jelküldés. Ez arra utal, hogy a sérülés helyén kibocsátott glutamátnak kulcsfontosságú szerepe van a kalciumlöket beindításában.
Azt kell még bebizonyítani a kutatópárosnak, hogy nem a glutamát tesz meg a növényben nagyobb távolságokat, hanem az általuk mondott kalcium.
(index.hu)

You have no rights to post comments