A légszennyező anyagok közvetlenül bejutnak a magzatba

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. szeptember 18. szerda

A járművek által kipufogott légszennyező szénszemcséket találtak a méhlepény magzat felőli oldalán. A placenta feladata, hogy biztosítsa az anya és a magzat közötti összeköttetést. Rajta keresztül a fejlődéshez nélkülözhetetlen anyagok bejutnak a baba vérkeringésébe, de szerkezete - elméletileg - meggátolja, hogy a magzatra veszélyes anyagok elérjék őt.

A méhlepény általában hatékony szűrőként működik, de azért korántsem mindenható. Számos gyógyszer hatóanyag-molekulái átjutnak rajta, és - ahogy most a belgiumi Hasselt Egyetem kutatói kimutatták - a légszennyezés mikroszemcséinek sem jelent akadályt.
Ez az első vizsgálat, ami bizonyította, hogy az anya által belélegzett légszennyezés eléri a magzatot. Ennek kimutatására 25 placentát vizsgáltak meg, amelyek nem dohányzó, a belgiumi Hasselt városában élő nőktől származtak. A város légszennyezési mutatói messze az EU-szabványok alatt vannak, bár magasabbak az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainál.
A kutatók lézeres technikával tapogatták le a méhlepényeket, amelynek segítségével tetten lehet érni a szénrészecskéket. Minden placenta esetében találtak szénrészecskéket a méhlepény magzat felőli oldalán, és ezek száma korrelált az anya által elszenvedett légszennyezettség mértékével.
Átlagosan 20 ezer nanorészecskét találtak a placenták egy köbmilliméterében azon nőknél, akik egy főúthoz közel laktak.
A légszennyezettség mértéke összefügg a vetélés esélyével, a koraszülés gyakoriságával és az alacsony születési súllyal. A levegőből származó szennyező részecskék közvetlenül is megbetegíthetik a magzatot, de az általuk kiváltott gyulladásos reakciók is veszélyesek lehetnek.
(Guardian, index.hu)

You have no rights to post comments