Egy szép példa: Több száz önkéntes jelentkezett a hat hónapig tartó ételosztásra Debrecenben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. november 12. kedd

Csóra Miklós és Oláh Zoltán, az ételosztás kezdeményezői elmondták: minden hétvégének megvan a maga „házigazdája”, főző és ételosztó csapata, akik mögött különböző felekezetű köznevelési intézmények, ifjúsági szervezetek, egyházközségek, gyülekezetek, baráti társaságok állnak.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldásával kezdődött november 9-én a debreceni Kolping Ház épülete előtti ételosztás. A november 1-jétől április 30-ig tartó krízisidőben hétről hétre minden szombaton a város több pontján várják önkéntesek meleg étellel a rászoruló embereket.

Az első alkalmon Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is részt vett, aki beszédében az aznapi időjárásra utalt: a nyirkos esős órák után még a nap is kisütött, a szeretet hatása a természetben is megvalósult. A főpásztor ezt Szent Pál rómaiakhoz írt levelének egy sorával erősítette meg: „Maga a természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását. A természet ugyanis mulandóságnak van alávetve, nem mert akarja, hanem amiatt, aki abban a reményben vetette alá, hogy a mulandóság szolgai állapotából majd felszabadul az Isten fiainak dicsőséges szabadságára” (Róm 8,19–22).

„Isten fiai, gyermekei pedig a tőle kapott javaikkal ajándékozhatják meg embertársaikat, vagyis a szeretet cselekedeteit hajthatják végre – fogalmazott Palánki Ferenc. – Szép idő lett, ebben kifejeződik az az öröm is, hogy a mi városunkban, Debrecenben is megnyilvánul Isten szeretete, azzal is, hogy szombatonként meleg étellel várják a rászorulókat. A mai világban sokan úgy gondolkodnak: adok, hogy valamit kapjak a javaim gyarapítására. Vannak viszont, akik azért adnak, mert kaptak képességeket, anyagi javakat, lehetőségeket, és mindezt azért, hogy mások javára fordíthassák. Aki megvendégeli a rászorulót, Istent látja vendégül. Ha vendég jön, Isten jön” – mondta a megyéspüspök. Hálát adott Istennek a vállalkozók, önkéntesek szolgálatáért, jóságáért, amellyel Isten szeretetét mutatják meg, és kérte, hogy Debrecenben minél többen legyenek, akik azt vallják, hogy azért adnak, mert kaptak.

Ezt követően Dancsó Zoltán, a református egyház által működtetett debreceni Reménysugár Nappali Melegedő lelkipásztora Isten igéjével kért áldást a támogatók, önkéntesek szolgálatára és a nehéz helyzetben élők életére.

*

November 1-jétől április 30-ig minden szombaton a következő helyszíneken várják meleg étellel a rászorulókat:

13 órától a Kolping ház (Böszörményi út 1.), a Shell benzinkút mögötti épület előtt,

14 órától a debreceni vasútállomás környékén az Ispotály és Erzsébet utca közötti parkolónál,

14.50-től a Klinika melletti parkolóban, a Pallagi úti idősek otthonával szembeni parkolónál,

16 órától a ReFoMix Kft. Dobozi u. 2/d szám alatt található, 35 férőhelyes éjjeli menedékhelyének betegszobájában.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

You have no rights to post comments