Mérgező aszfalt?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. július 20. hétfő

A Floridai Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy a napnak és víznek kitett aszfalt ezernyi potenciálisan mérgező vegyületet bocsájt a környezetbe.

Korábbi tanulmányok alapján ismert volt, hogy az asztalt-burkolatos utak mellett a talajban nagyobb a policiklusos aromás szénhidrogén koncentrációja, amelyek köztudottan rákkeltő hatásúak.
Hogyan lesznek a tükörsima fekete utak szürke és durva felületűek? És hova a francba megy belőlük az aszfalt? - tette fel a kérdést  Ryan Rodgers, aki a MagLabnál a kőolajipari alkalmazások és a Jövőbeli Üzemanyagok Intézetének igazgatója, és évek óta szerette volna feltárni a mérgező szénhirdogének és a bitumen lehetséges kapcsolatát. Végül szerzett egy adag aszfaltot egy helyi útburkoló társaságtól, és bekopogott a Floridai Állami Egyetemhez, ahol a pHd-jén dolgozó Sydney Niles és a MagLab vegyésze, Martha Chacón-Patiño belevágtak a kísérletekbe.
Bitumennel vontak be egy üveglapot, vízbe merítették, és egy héten át napszimulátorba tették, miközben rendszeres időközönként mintát vettek a vízből. Kiderült, hogy a napsugárzás hatására a vízben lévő oxigéntartalmú vegyületek kölcsönhatásba léptek a bitumenben megtalálható szénhidrogénekkel, és a fotooxidáció folyamata révén új molekulák keletkeztek. A vízben megtalálták a potenciálisan mérgező vegyületeket.
Hogy biztosak legyenek a napsugarak hatásában, egy másik bitumenes üveglapot tök sötétben hagytak a vízben ugyanannyi ideig. Így kiderült, hogy a besugárzott  mintában 25-ször több volt a szerves vegyületek mennyisége, mint amit a sötétben hagytak lubickolni. 15 ezer különféle széntartalmú molekulát mutattak ki a vízben...
Azt még vizsgálni kell, hogy ezen anyagok közül mennyi mérgező, de a policiklusos aromás szénhirdogének köztudott tulajdonságai alapján a tudósok úgy vélik, van okuk az aggodalomra, mert az aszfalt vízben oldódó szennyező anyagokat képes előállítani.
(Science Daily, index.hu)