Minden lehetséges! Gyilkosból szerzetes...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. július 21. kedd

Fiatalként vonzotta a papi hivatás, ám felnőtté válásakor Isten helyett már a drog, az alkohol és az ehhez sok esetben kötődő erőszakos bűncselekmények elkövetése határozta meg – nevezzük őt most így – Luigi életét. Az Avvenire olasz katolikus lap írt róla annak kapcsán, hogy az emberölésért 30 évnyi börtönre ítélt férfi nemrég szerzetesi fogadalmat tett.

Egy utcai verekedés során Luigi kábítószer hatása alatt meggyilkolt egy embert. A még most is mindössze negyvenéves férfit a bíróság akkor 30 évnyi börtönre ítélte. Luigi a rácsok mögött tanulni és imádkozni kezdett. Egy idő után egyházi szolgálatot is vállalt.

Massimo Camisasca, a reggio emilia-guastallai egyházmegye 73 éves püspöke, a jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előadója négy évvel ezelőtt börtönlelkészként ismerte meg Luigit és útkeresését. Levelezni kezdtek.

A püspök a rácsok mögötti feladatáról azt mondta: „Bevallom, nem sokat tudtam a börtönélet valóságáról. De a szolgálat során szerzett tapasztalatok, a jelenlét, az ünneplés és az osztozás élményei rendkívüli módon gazdagították személyemet.”

Az elítélt és a püspök levelezéséből Camisasca a következő gondolatot emelte ki:

A valódi börtönbüntetés nem a fogság, hanem odakint Jézus Krisztus fénye nélkül élni.”

Luigi június 26-án tett fogadalmat, amiben vállalta a szegénységet, a tisztaságot és az engedelmességet. A férfi a szabadulásáig várni akart ezzel, de az egyik börtönlelkész, Daniele Simonazzi segítségével és támogatásával a börtön falai között megtörtént az ünnepélyes fogadalomtétel.

Camisasca püspök szerint Luigi önátadása a legragyogóbb gesztus a többi rab és az Egyház számára. Hozzátette, hogy a járványhelyzet mindenkitől küzdelmet és áldozatvállalást követelt. Luigi most különösen a remény példája lehet: nem a nehézségektől való menekülést választotta, hanem erővel és lelkiismeretesen szembenézett velük.

Camisasca püspök a kétségbeesések földjeként említette a börtönt, ahol visszautasítják a feltámadás reményét. Úgy vélekedett: „Luigi és még sok ember története a bizonyíték arra, hogy ez nem így van. Elgondolkodtató az a misztérium, amely a dolgozószobámban függő feszületről minden alkalommal eszembe jut. A kereszt a börtön műhelyéből származik, és egyszer sem hagy megfeledkezni a fogvatartottakról. Szenvedésük és reménykedésük mindig velem van.”

Fordította: Tóth Franciska

Forrás: NEK/CNA

Magyar Kurír