Meggyilkoltak egy keresztény hitre tért nőt Indiában – Erősödik a keresztényüldözés az országban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. július 28. kedd

Az újabb erőszak aggodalommal tölti el az indiai egyházat. Binay Kandulna, a Khunti Egyházmegye püspöke elítélt minden olyan kísérletet, amellyel a kisebbségeket veszik célpontba, hogy a vallások közötti gyűlöletet szítsanak.

A 25 éves Szuman Mundát hindu fanatikusok bántalmazták, miután keresztény hitre tért. Július 19-én holtan találták Redhadiban, Dzshárkhand állam Khundi kerületében – jelentette a UCANews ázsiai katolikus hírügynökség. Az utóbbi két hónapban ő az ötödik keresztény, aki gyilkosság áldozata lett. A rendőrség letartóztatott négy fiatalt az ügy kapcsán.

„Súlyos aggodalomra ad okot, ami történt, mert egy hónappal ezelőtt ugyanebben a kerületben az állam maga is segédkezett egy keresztény ember meggyilkolásában” – fogalmazott Binaj Kandulna khunti püspök a hírügynökségnek. „A kormánynak és a vezetőknek oda kellene figyelniük és meg kell tenniük a megfelelő intézkedéseket, mivel egyes érdekcsoportok megpróbálják az államban élő kisebbségeket célba venni, hogy gyűlöletet szítsanak a vallások, illetve az emberek között, akik pedig békét szeretnének. Elítéljük a gyilkosságot, és felszólítjuk a kormányt, hogy lépjen fel szigorral a bűnösökkel szemben” – kérte az indiai püspök.

Egy helyi lelkipásztor, aki neve elhallgatását kérte, a Nemzetközi Keresztény Gondoskodás (International Christian Concern) felekezetközi emberi jogi szervezethez fordult, amely világszerte segíti a keresztényeket, és tudatta velük: Munda hat évvel ezelőtt tért keresztény hitre, és amikor a hindu radikális nacionalisták erről értesültek, zaklatni kezdték. Véleménye szerint gyanítható, hogy hindu fanatikusok egy csoportja végzett a nővel. A lelkipásztor kiemelte, hogy a keresztények félelemben élnek a területen.

Nabore Ekka, egy helyi szervezet vezetője a hírügynökségnek elmondta, hogy „Dzshárkhand a múltban sosem volt tanúja ilyen erőszaknak. Manapság azonban elég gyakran adnak jelentést ilyen esetekről, tehát mindannyiunknak komolyan kellene vennie ezt a kérdést és közösen gondolkodni arról, hogy miként nézzünk szembe ezzel a problémával.”

Az indiai üldözött keresztényeket támogató ökumenikus fórum (Persecution Relief) adatai szerint 2019-ben 527 olyan esetet regisztráltak, mely a keresztényüldözés megnyilvánulásának tekinthető  a 2018-as 447-tel szemben. 2017-ben ez a szám 440 volt, 2016-ban 330. Idén az év első felében 293 esetet rögzítettek. 2016 januárja és 2020 júniusa között összesen tehát 2067 bűncselekményt hajtottak végre, amelyek az indiai keresztények elleni gyűlöletből fakadtak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments