Magyar roma származású énekesnő kapta a a világzene legrangosabb elismerését

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. szeptember 25. péntek

Magyar roma énekesnő kapta a WOMEX Artist Awardot, ami a világzene Oscar-díja. Eddig korábban egyszer, 2008-ban kapta magyar formáció kitüntetést – a Muzsikás együttes. Hogyan élik meg a zenei hagyományt Lakatos Mónika közösségében? Énekelhet-e nagyközönség előtt egy oláh cigány nő?

„Mi a kultúránkban élünk, nem megtanultuk, hanem felnőttünk benne. Így szívtuk magunkba az oláh cigány kultúrát és a színpadra
is azt visszük, amik vagyunk. Ez egy élő közösség, ahol a zene is élő még. Attól pedig, hogy van egy kettős, magyar-cigány identitásom, sosem leszek kevesebb, hanem csak több” – mondta a díj bejelentésekor az énekes. Mónika egyébként a méltán híres nagyecsedi oláh cigány közösség kiemelkedő alakja, aki három formációban és szólóénekesként is lélegzetelállító tehetségről, szakmai alázatról tett tanúbizonyságot. Több évtizedes munkásságát ismeri el most a nemzetközi zenei közösség.   
Lakatos Mónika budapesti oláh cigány családban született, a nagyecsedi énekesek közül is kiemeli varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, a zene iránti végtelen alázatossága. Az oláh cigány kisebbség közt is kisebbségként él Magyarországon.
Húsz-harmincezer főt számláló közösségük érzelmi életének origója a zene, a közös zenélés – zenei hagyományuk része, hogy dalban beszélgetnek, dalban békülnek vagy kérnek bocsánatot. Így Lakatos Mónika egész életét, minden mozzanatát áthatja a zene.
Mónika édesapjától és nénikéitől, autodidakta tanult énekelni. Tehetségét az 1996-os Ki mit tud?-on mutatta be először nagyobb közönségnek, amire tudta nélkül nevezték be, és amit romák közt elsőként meg is nyert. Saját bevallása szerint nincs két egyforma fellépése, mindig az adott pillanat érzelmei befolyásolják, hogyan énekel – és mai napig mindig izgul fellépés előtt – írják a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményben. Énekesnőként számos formációban, köztük a cigány hagyományon alapuló világzenét játszó Romengóban, és a több családtagot is bevonó Cigány Hangokban is szerepel. Szólólemezén, a Romanimón szívfájdító, lassú dalokat, hallgatókat énekel – az album a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé került.
„Ha csak a mi közösségünkben vagyunk, akkor megvannak azok a szerepek, hogy mi a közösségben, az otthonlétben egy férfinek és egy nőnek a feladata. Ez nálunk is megvan, viszont ahogy nagyközönség elé viszünk egy műsort, az más. Ha én nem Mazsival (Rostás Mihály Mazsi – a szerk.) élnék, aki mindenben támogat engem, akkor nem biztos, hogy a nagyközönség elé kerülök és színpadon énekelhetek. Ez általában nem így működik egy oláh cigány közösségben, hogy a nő elmegy a férje nélkül vagy énekel nagyközönség előtt. Ezért van az, hogy akkor a férje is zene közelben van” – mondta az énekesnő a díj bejelentésekor tartott sajtótájékoztatón. Mónika egyébként fellép október 9-én is a Budapest Ritmo Pikniken férjével, Rostás Mihály Mazsival.
(noklapja.hu)

You have no rights to post comments