Elöregedő Európa - ingyen adja a házakat az elnéptelenedő olasz falu

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. december 02. szerda

Ingyen kínálja a birtokokat egy falu az olaszországi Molise régiójában annak érdekében, hogy újra életet leheljenek a közösségbe, írja az Independent. A 923 fős Castropignano vezetése egy felhívásban jelentette be, hogy az elhagyatott ingatlanokat felajánlják a beköltözőknek, hátha ezzel a programmal megállítható az elnéptelenedés.

Az üresen álló házak tulajdonosai beleegyezésüket adták, hogy ingyen, vagy egy jelképes összegért, maximum egy euróért átadják néhai otthonukat az új lakosoknak.
A kiárusítással négy célja van a falunak: a történelmi központ felújítása, a helyi kastély rendbetétele, a gazdasági növekedés elérése és a szociokulturális integráció elősegítése.
Természetesen a beköltözésnek vannak feltételei is. A vásárló magánszemélyeknek ugyan nem kell olasz állampolgárnak lenniük, de a cégek esetében csak olyan Olaszországban bejegyzett vállalatok jöhetnek szóba, amelyek ellen nem zajlik csődeljárás.
Az érdeklődőknek első körben levelet kell írniuk Nicola Scapilati polgármesternek. Ebben részletezni kell, mi a céljuk az ingatlannal: a családnak veszik, vendégházat alakítanának ki belőle vagy más gazdasági célú tevékenységet végeznének ott. Emellett arról is kötelező tájékoztatni a polgármestert, hogy milyen végzettségeik vannak, amik garantálják a célkitűzések elérését.
Ha elfogadják az ajánlatot, akkor két hónapon belül át is kell venni az ingatlant, a felmerülő átírási és jogi költségeket pedig a vevőnek kell állnia. Innentől hat hónap áll rendelkezésre, hogy elkészítsék a felújítási terveket, majd ha az is átmegy a szűrőn, újabb két hónapon belül el is kell kezdeni a munkálatokat.
A falu vezetése azzal biztosítaná be magát, hogy minden beköltözőnek kétezer eurós kauciót kell leraknia az asztalra, amit a tervezett projekt végrehajtását követően, 3 év múlva visszakapnak.
A járulékos költségekkel ugyan már kevésbé kedvező az ajánlat, mint elsőre hangzik, az ár még mindig jutányos, ha azt vesszük, milyen idilli környezetben fekszik a falu.
(24.hu)