Petíció a főállású anyaság támogatására

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. február 27. szombat

2020-ban tovább csökkent a népességszám Magyarországon. A jelenlegi évi 90 ezer körüli születésszám egy 6,5 milliós ország utánpótlását fedezi. Belátható tehát, hogy egyik legfőbb feladatunk ma a gyermekek születésének elősegítése.

A Gyermek és Családbarát Magyarországért Alkotó Műhely (CSAM) kutatása szerint a fiatalok 25% -a szeretne több gyermeket felnevelni, és csak a családjának élni, de ebben gyakran anyagi okok akadályozzák őket, így visszakényszerülnek a munkaerőpiacra.

Ha ezt a réteget meg tudnánk támogatni a vágyott otthon maradásban, és lehetővé tennénk az anyagi biztonságukat, azzal segítenénk őket gyermekeik harmonikus családi környezetben való nevelésében, és el tudnánk hárítani gyermekvállalásuk egyik akadályát, ami hozzájárulhatna vágyott gyermekeik megszületéséhez.

Ezért indított petíciót dr. Benda József, a Gyermek és Családbarát Magyarországért Alkotó Műhely (CSAM) és az MKT Demográfia Szakosztály vezetője:

A mai fiatalok háromféle életpályamodellt követnek:

  1. Van, aki nem tud vagy nem akar családot alapítani.
  2. Van, aki egyeztetni szeretné a családi és a munkahelyi feladatokat,
  3. Van, aki csak a családjának szeretne élni.

A harmadik csoportból sokaknak nincs esélyük csak a családjuknak élni, mert nem tudják eltartani a gyermekeiket, és munkavállalásra kényszerülnek. Ez ahhoz is hozzájárul, hogy bár vágynak rá, de nem lesz több gyermekük.

A főállású szülőség, a 2018-as nemzeti konzultáció alapján, széles körű társadalmi támogatottságot élvez.

Támogassuk, hogy a szülők anyagi kényszertől mentesen, szabadon dönthessenek az otthonmaradás mellett:

A gyermekek első években való otthoni ellátása időigényes feladat, aminek nagy részét nem lehet intézményekkel kiváltani.

A korai kötődés megléte, a kisgyermekkori anya-gyermek, és az idővel egyre erősödő apa-gyermek kapcsolat meghatározó a felnövekvő gyermek fejlődésére, későbbi életére nézve. A pszichológiai kutatások szerint a kellő szülői odafigyelés és jelenlét hiánya hosszú távú, transzgenerációs következményekhez vezet, amely a társadalom számára mentális, egészségügyi, versenyképességi kockázatokat jelent.

Nem vitatjuk, hogy vannak élethelyzetek, amelyekben sokaknak sikerül összehangolni a munka és a család kihívásait, bizonyos életszakaszokban viszont a családok egységét és a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődését az segítheti elő, ha az egyik szülő otthon van.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egy éve megjelent „Megújulás a szeretetben” című körlevelében így fogalmaz:

„Az első életévben az állandó anyai jelenlét biztosítja a legjobban a csecsemő idegrendszerének, érzelmi életének teljes körű, zavartalan fejlődését. Az Egyház és a társadalom különleges összefogására van szükség ahhoz, hogy a gyermek számára szükséges gondoskodást megkapja. Meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy lehetőség nyíljon az édesanyák otthon maradására és a személyes törődés kereteinek, a nagycsaládos életpályamodell kiteljesítésére.”

Aláírási lehetőség: https://citizengo.org/hu

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az ügyet!

Schittl Eszter és a CitizenGO csapata

You have no rights to post comments