Újabb részletet derítettek ki a holt-tengeri tekercsekről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. május 07. péntek

Egy új vizsgálat alapján a holt-tengeri tekercsek közül legalább nyolcat egyetlen írnok készített – írja a The Jerusalem Post. Az érintett dokumentumok nagyjából 2 ezer évesek. A most azonosított írnok az eddigi legtermékenyebb, akit az ősi iratokat elemezve azonosítottak.

A holt-tengeri tekercsek az időszámítás előtti 3. és az időszámítás szerinti 1. század közötti periódusra datálhatóak. A vallási tematikájú szövegeket a római hadsereg elől rejthették el a Kumráni-hegység barlangjaiban. Az első darabokat beduin kecskepásztorok fedezték fel az 1940-es években, 1947 és 1956 között összesen 981 iratot tártak fel. A tekercsek jelentős része töredékes formában maradt fenn.
A Groningeni Egyetem munkatársai az elmúlt években egy mesterséges intelligencián alapuló paleográfiai projektet folytattak. Gemma Hayes, a csapat tagja szerint úttörő munkát végeznek a tekercsek íróinak vizsgálatában. A szakember különböző technikákkal elemzett 51 egyedi kézírású dokumentumot. A Groningeni Egyetem kutatói a közelmúltban már ismertették a projekt egyik eredményét, a Nagy Ézsaiás-tekercs analízisének adatait.
A Hayes által tanulmányozott iratokat a 2018-ban elhunyt Ada Yardeni gyűjtötte össze korábban. A legendás paleográfus 90 tekercset talált, amelyeket a jellegzetes kézírással készítettek, Hayesék ezek közül válaszottak ki 51-et. A vizsgálat alapján nyolc iratot egyetlen írnok készített, ezzel ő a holt-tengeri tekercsek legtermékenyebb ismert készítője. Az érintett személy különböző típusú szövegeket írt le.
A hasonló kutatások segíthetnek jobban megérteni, hogy kik hozták létre a titokzatos holt-tengeri tekercseket.
(24.hu)