A Szentszék konkrét lépéseket sürget a klímaváltozás megállítására

Kategória: Uncategorised Megjelent: 2013. december 09. hétfő

A november 11. és 22. között Varsóban megrendezett klímakonferencia – sokak által gyengének ítélt – eredményeire reagálva a Szentszék konkrét lépéseket és kötelező érvényű előírásokat sürget nemzetközi szinten – írja a La Croix.

A Szentszéknek a varsói konferenciára küldött delegációját Celestino Migliore, lengyelországi apostoli nuncius vezette, aki a konferencia után a úgy nyilatkozott a L’Osservatore Romanónak úgy nyilatkozott, hogy sürgősen „meg kell találni annak módját, hogyan társítható a modern technika egy emberi méltóságra építkező, szilárd etikai megközelítéssel”.

A volt vatikáni ENSZ-megfigyelő december 5-én közzétett nyilatkozatában arról is beszámolt, hogy a konferencia résztvevői között „tudományos egyetértés” volt a klímaváltozás tényét és természetét illetően, valamint azzal kapcsolatban is, hogy „az emberi tevékenység minden valószínűség szerint felelős a megfigyelhető felmelegedésért”. Az érsek szerint tehát mindenképpen cselekedni kell, és el kell hárítani az eddigi „tétlenség által okozott komoly veszélyeket”.

Migliore érsek úgy véli, hogy mindenkinek „etikai kötelessége” cselekedni: ennek elmaradása esetén „a társadalom legszegényebb rétegei” lesznek az elsők, akiket „elérnek a klímaváltozás következményei”. „Közösen kell cselekednünk – jelentette ki a nuncius –, és alaposan felül kell vizsgálnunk a jelenlegi fejlődési modellünket, hogy kijavíthassuk annak hibás elemeit és vadhajtásait.”

„Ezek a sürgető környezeti problémák – folytatta az érsek – állnak a mélyszegénység és az éhezés hátterében is.” Ezért „közös és kötelező érvényű intézkedésekre” van szükség, illetve támogatást kell nyújtani a fejlődő országoknak ahhoz, hogy ők is be tudják vezetni az előírt szabványokat.

„Az elővigyázatosság, a körültekintés, a közjó szem előtt tartása, a szegényekre és a jövő generációkra való odafigyelés és törődés, az életmódváltás, illetve a termelési és fogyasztási szokások átalakítása” mind mind olyan cél, melyet Migliore érsek nézetei szerint világszinten meg kell valósítani, hiszen „a klímaváltozás igazságosság és egyenlőség kérdése”.

Magyar Kurír
(já)