Száműzték a transzzsírokat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. február 19. szerda

Drasztikusan csökkenteniük kell az élelmiszergyártóknak termékeik transzzsírtartalmát. A szigorú szabályozás szerint az összzsírsav 2 százalékánál több transzzsír nem lehet egy élelmiszerben. A nemzetközi kutatások szerint a transzzsírok nagymértékben felelősek a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a rák kialakulásáért és az Alzheimer-kórért.

Át kell gondolniuk a gyártóknak, miből készítsék a húsvéti csokinyulat. Ahogy eddig tették, úgy már nem lehet.

A most életbe lépett változások szerint, tilos olyan élelmiszert árulni, amelyben a zsírtartalom 100 grammjában meghaladja a 2 grammot a transzzsír mennyisége. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár még szeptemberben beszélt az InfoRádióban a transzzsírsav ártalmasságáról és rendeleti szabályozásáról. Elmondta: "megtiltottuk, hogy olyan mérget rakjanak élelmiszerekbe, amitől szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedések alakulnak ki, hogyha sokat eszünk belőle."

A korlátozásra szükség is van, ugyanis egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon minden ötödik élelmiszer transzzsírsav-mennyisége meghaladja a határértéket. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője korábban arról beszélt az InfoRádióban, hogy a transzzsírok életidegen, nagyon ártalmas anyagok.

"A transzzsírok keményített növényi zsírokban keletkeznek, ha hidrogénezve állítják elő a növényi olajból a keményített zsírt, margarint. Testidegenek, nem tudjuk megemészteni ezeket. Lerakódnak az erekre a plakkok"- fogalmazott a szakértő.

A transzzsírok túlzott fogyasztása pedig több betegség kialakulásához vezethet - közölte korábban Pados Gyula főorvos, a Táplálkozási Fórum elnöke. "Egy amerikai felmérés szerint a hidrogénezett növényi zsírok hajlamosítanak a szívinfarktusra, a daganatos megbetegedésre, és fokozzák az Alzheimer-kór kialakulását."

A transzzsírsavak korlátozásával az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára is egyetértett, igaz, Szőlősi Réka szerint a törvényi szabályozás nem elegendő. Úgy véli: "készüljenek komplex társadalmi programok, tehát ne csak egy tápanyagra koncentráljunk, hanem próbáljuk meg a lakosságot megtanítani, hogyan kellene egészségesen étkeznie."

A magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek fokozatosan kerülnek le a boltok polcairól. Azok, amelyeket már legyártottak a rendelet hatályba lépése előtt, legfeljebb egy évig még forgalmazhatók.

(inforadio)

 

You have no rights to post comments