Új Babilon - Túl sok hatalom egy embernek...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. július 23. szerda

Egy elgondolkodtató írás, amely meglehetősen érdekes képet vázol fel az elmúlt évek legdinamikusabban fejlődő vállalatáról. Vitairat egy angol blogból.

"A napokban olvastam egy blogbejegyzést… és nem hagyott nyugodni. Eddig mintegy 21 ezren olvasták és azt gondolom, hogy egy kicsit talán ijesztő is az amit kiolvashatunk belőle. Gondoltam, hogy lefordítom és megosztom. Az eredeti angol bejegyzés itt érhető el. A tartalmat nem kommentálva, az eredeti tartalmat kívántam megosztani, s mint ilyen nem feltétlenül azonosulok minden gondolatával. De…

Úgy hangzik, mint egy orwelli sci-fi regény…

Egy fiatal, zseniális, és ambiciózus vállalkozó (gondolj Lex Luthorra), úgy dönt, hogy indít egy céget. Azt tervezi, hogy nemcsak az üzleti világot, hanem a világ egészét uralja majd.

Elég alázatosan kezdi egy kis internetes kereső céggel, amelynek csak néhány alkalmazottja van. De az internetes cége nagyon gyorsan növekedésnek indul. A befektetők pénzt dobnak a startupba és a vállalkozónk elkezdi felvenni a világ legokosabb embereit. A céget a média az innovációiért dicséri, s néhány év alatt a maga nemében a legnagyobb üzletté válik. Az alapító létrehoz egy részvénytársaságot és a világ legfiatalabb milliárdosává válik.

Ahogy múlnak a hónapok, a keresőmotor üzlet folytatja a rakéta sebességű növekedést. Mérhetetlen mennyiségű pénz hoz az üzletbe a hirdetés. Látszólag több pénze van a bankban, mint a FED-nek.

Buzgón folytatja a tervét milliárdosunk, elkezd figyelni más cégeket és vállalkozásokat. Levelező rendszert épít a felhasználóinak. Végül ez válik a legnagyobb levelező szolgáltatássá a világban, nevekkel, kontaktokkal és emberek százmillióinak magán információival.

Megalkot egy internetböngészőt, amely a leggyorsabb a maga nemében. Most már tudja az is, hogy a felhasználói milyen weboldalakat látogatnak. Ezután elkölt némi pénzt a cégből arra, hogy megszerezzen egy elképesztően népszerű videó megosztó szolgáltatást. Ez a szolgáltatás lényegében a fiatal generáció televíziója. A kedvenc műsoraik, filmjeik és zenéik is helyet kapnak itt.

Milliárdosunk azonban nem elégedett, műholdat állít pályára.  Autókat küld szét, hogy képeket készítsen az összes utcasarokról Amerikában.  A műholdak és az autók együttes erőfeszítései hatására most van egy részletes, élő térképe a bolygó minden zugáról.

Ezután vásárol egy társaságot, amely intelligens termosztátokat és egyéb ilyen eszközöket épít az otthonaink számára.  Hozzátéve, hogy ezen eszközök irányíthatók a netről.  Rengeteget fektet autókba, amelyek elég intelligensek ahhoz, hogy vezetni tuják önmagukat és hirdeti, hogy ez a technológia a jövő.

Aztán a legrejtélyesebb lépésként megszerez egy céget, amely robotokat gyárt. Robotokat, amelyek gyorsabbak, mint a leggyorsabb emberi teremtmény, felmásznak a hegyekre és ismertek a katonai alkalmazásukról. Mindemellett dron-kutatásokat kezd.

Mára 15 éve telt el Lex Luthor cégalapítása óta. Ő jelenleg felhasználók milliárdjainak legszemélyesebb információihoz fér hozzá. Weboldalakat, amelyeket a felhasználók akkor látogatnak, ha a házastársuk nincs a közelben.
Titkos e-maileket.
Telefonszámokat.
Láthatóan figyeli őket.
Élő képei vannak mindegyikük házairól.  
Vannak dronjai és a parancsaira működő katonai robotjai.
Hamarosan az ő okos termosztátjait és füstérzékelőit telepítik otthonok millióiba. 
Az autók, amelyeket emberek vezetnek, az ő szoftvereivel fognak működni.

Nem kell megpróbálnia átvenni a világ feletti uralmat. Ez már az övé.

Természetesen ez nem egy kitalált történet. A kérdéses vállalat nem a Lexcorp, hanem a Google. A több milliárd felhasználóval, félbillió dolláros cégértékkel, a Google vitathatatlanul a legerősebb tech cég a világon.

Vezérigazgatója és alapítója, Larry Page, az egyik leggazdagabb ember a világon. Az ő tulajdona minden a katonai robotoktól kezdve (köszönhetően a Boston Dynamics felvásárlásának) a műholdakon át a legnépszerűbb tv állomásokig.

A Google struktúrájának köszönhetően ő és az alapító társai felügyelik a részvényesek szavazatainak többségét. Nagyon szokatlan, hogy egy részvénytársaság ekkora. Ez azt jelenti, hogy a Google valóban az övé. Minden hatalmat, erőforrást és információt úgy használhat, ahogy szeretne.

Nem azt mondom, hogy mindannyiunknak a Walmartba kell rohannunk alufólia kalapot venni.  
Nem azt mondom, hogy Page vissza fog élni a hatalmával.

Azt mondom, hogy tud(na).

És ez tesz minket nyugtalanná.

Ha a régi mondás igaz, hogy a hatalom korrupttá tesz, akkor talán Larry Pagenek túl nagy a hatalma egy ember számára.

(digitalhungary.hu)

You have no rights to post comments