Szentként tisztelnék a Titanic papját

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. április 16. csütörtök

1912. április 14-én, mikor az óceánjáró süllyedni kezdett, Thomas Byles nem szállt be a mentőcsónakba. A fedélzeten maradva imádkozott az utasokkal, gyóntatott, majd velük együtt a tengerbe veszett. Egykori plébániája most szentté avatását kezdeményezi – írja a Kathpress.


Plébániai közössége a szentek között szeretné tisztelni Thomas Byles (1870–1912) atyát. „Szeretnénk, ha az emberek szerte a világon hozzá fordulhatnának szorongatott helyzeteikben” – fogalmazott Chipping Ongar település (Essex grófság, Anglia) plébánosa a BBC híradásában. Hozzátette, akkor indulhat el a boldoggá avatási eljárás, ha csoda történik a lelkipásztor közbenjárására, aki a Titanic tragédiája közben vesztette életét.

Thomas Byles 1870-ben született Sheltonban, egy hétgyermekes protestáns családban. 1894-ben katolizált, majd jelentkezett Rómában a Beda College szemináriumba. 1902-ben szentelték pappá, és 1905-ben került Ongar plébániájára.

1912 tavaszán New Yorkba indult testvére eskövőjére. A hajóúton naponta mutatott be szentmisét a másod- és harmadosztály utasainak. Így tett április 14-én, a tragédia napján is. Túlélők számoltak be arról, hogy a Titanic süllyedésekor nem volt hajlandó mentőcsónakba szállni. A fedélzeten maradva imádkozott az utasokkal, gyóntatott, majd velük együtt a tengerbe veszett. XI. Pius pápa (1922–1939) az „egyház mártírjának” nevezte őt.

Az RMS (Royal Mail Ship – királyi postahajó) Titanic brit Olympic osztályú hajó, korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Rekeszes hajótörzzsel rendelkezett, melyet elsüllyeszthetetlennek tartottak, ennek ellenére mégis elsüllyedt első útján, miután 1912. április 14-én összeütközött egy jégheggyel. Az áldozatok pontos száma vitatott, a hajó 2224 utasából körülbelül 1500-an vesztek a tengerbe.

Fotó: pulse.ng

Magyar Kurír

You have no rights to post comments