Prostitúció - a hatóság félrenéz

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. május 20. szerda

Magyarországon több tízezerre tehető a prostituáltak száma, a bekerülési átlagéletkor 13 év. A törvényi szabályozás több szempontból előnyösen változott, de a betartatásához hiányzik a politikai akarat. A hatóságok passzivitásának és az internetnek köszönhetően a lakásokba, szállodákba húzódik vissza a burkolt vagy nyílt módon hirdetett, tömeges prostitúció.

A prostitúcióval kapcsolatban szakértők szerint még azok az országok is becsült adatokra támaszkodnak, ahol legálisnak minősül a tevékenység, például Svájcban, Németországban vagy Hollandiában, mivel itt is létezik, sőt virágzik az illegális szexipar és az emberkereskedelem.
A hazai hivatalos adatok, azaz a KSH GDP-statisztikái szerint a prostitúcióból származó jövedelmek évi 120-130 milliárd forintot (a GDP 0,5 százalékát) tesznek ki hazánkban, míg a kábítószer-kereskedelem évi 80-100 milliárd forintos üzlet. A hazai szexuális szolgáltatások kliensei a KSH szerint kétharmad részben külföldiek, többek között kamionsofőrök és turisták.
A prostituáltak számát tekintve évek óta a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Szövetségének 15 ezer fős becslése a mérvadó, ezt veszi alapul a KSH is. Ugyanakkor szakértői becslések szerint a hazánkban prostitúcióból élők száma akár 50 ezer is lehet. Összevetésként: az 50 milliós Franciaországban 20 ezerre teszik az ottani „szexmunkások” számát.

Homályzóna
„Semmilyen adat nem áll rendelkezésre a magyarországi prostitúció kiterjedtségéről. Adatgyűjtés, kutatás máig nem készült a témában, a hazai bűnügyi statisztikák alapján pedig elég nevetséges képet kapunk a jelenségről” – mondta el a Heteknek Betlen Anna közgazdász, jogvédő. Mint kifejtette, a KSH számai uniós sztenderdekkel megkonstruált adatok, és a valóságban akár nagyságrendekkel komolyabb összegek is mozoghatnak ebben az iparágban.
A szolgáltatások átlagos ára a körülményektől függően változik: a legolcsóbb az útmenti szolgáltatás (ezt 2011-ben 4-5000 forintra árazta a KSH), míg a legmagasabb fizetéseket (20-50 ezer forint) az ünnepélyes alkalmakra házhoz kimenő „escort” szolgáltatók, a telefonon rendelhető „call-girl”-ök és a homoszexuális szolgáltatást végző fiúk kaphatják.
Adójogi szempontból a prostitúció elvileg a „fizikai közérzetet javító egyéb szolgáltatások” kategóriájába tartozó, TEÁOR-kóddal rendelkező tevékenységek közé sorolódik 1992 óta. A magyar törvények szerint a prostitúció maga nem büntetendő cselekmény (meghatározott szabályok betartása esetén), viszont az ahhoz kapcsolódó tevékenységek (kerítés, futtatás, szobakiadás, bordély működtetése stb.) illegálisnak minősülnek. Ennek ellenére – a KSH közlése szerint – a hazai prostitúció döntő mértékben bűnözői klánok kezében van.

Német és svéd modell
Európában különbözőképpen szabályozzák a kérdést, a két legmarkánsabb modell egyike a sokszor kritizált németországi liberalizáció, a másik a sikeresebb svéd modell, amely a kliensek büntetésére, a megelőzésre, illetve a prostituáltak társadalomba való visszailleszkedésére irányul.
Magyarországon a jogvédő szervezetek reménytelennek tartják a kliensek megbüntetését, de szigorúan betartatnák a fiatalkorú prostituáltakkal fenntartott kapcsolat tilalmát, ezáltal elejét véve a prostitúciós ipar utánpótlásának, tekintve, hogy a bekerülési átlagéletkor ma 13 év.
(Makki Marie-Rose, hetek.hu)

You have no rights to post comments