A szerek szépen lassan felfalnak - a probléma vagy a fless miatt csinálod?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 27. szombat

Slukkok a lassuláshoz, egy tabletta a bepörgéshez, pár csík a bulizáshoz. Ezek a garantált bezuhanás biztos receptjének összetevői. Magyarországon évről évre egyre fiatalabbak próbálnak ki valamilyen tudatmódosító szert. A drogellenes világnap alkalmából a Life.hu megkérdezte dr. Zacher Gábort az éppen aktuális drog-„trendekről” is.

Június 26-án minden évben a világ számos pontján drogellenes prevenciókat, koncerteket tartanak. Magyarország 1997-ben csatlakozott a világnaphoz, amelynek fő célja az illegális kábítószer-használat csökkentése. A kábítószer-használatot különféle fogyasztási tendenciák jellemzik, az egyszeri kipróbálástól a rendszeres használaton át a függőségig – a férfiak körében általában nagyobb arányban fordul elő.

Minden korosztályt érint
George Michael elmúlt időszaka kábultan telt, hiszen volt, amikor napi 25 füves cigit szívott el, és rendszeresen ivott is mellé. Végül az 52 éves énekes a közelmúltban úgy döntött, hogy elvonóra megy. Jack Nicholson az önéletrajzi könyvében beszél életének mélypontjairól: a 78 éves színész drogfüggő volt, LSD-t és marihuánát is fogyasztott az 1960-as években.
Az egyik leggyakrabban lefoglalt kábítószer a kannabisz, amelyet átlagban kb. 14,6 millió 15–34 év közötti európai fiatal használ rendszeresen.  Körükben a kábítószer-használat az elkerülhető halálozás egyik fő oka, egyrészt közvetlen módon, túladagolás révén, másrészt közvetve, a szerekkel összefüggő megbetegedések, balesetek, erőszakos cselekmények és öngyilkosságok formájában.

Dr. Zacher Gábor toxikológus és igazságügyi szakértő elmondása alapján mostanában a herbál, azaz a szintetikus marihuána a legmenőbb drog; mivel a természetben nem létezik, csak mesterségesen állítható elő, erősebben hat a szervezetre. Kábítószer-lefoglalás terén még a marihuánát is megelőzte. A bulikban továbbra is menők a stimulánsok, a toxikológusnak volt már dolga 12 éves felhasználóval, de ez nem azt jelenti, hogy minden vele egykorú drogozik, ebből nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni. A fogyasztók változó okok miatt kezdenek el drogozni: kalandból, az otthoni kommunikáció hiánya vagy a mélyszegénység és a vele járó problémák miatt.

Előbb-utóbb kihunynak a drogok csillagai
A Nemzeti Drog Fókuszpont adatai szerint az elmúlt években – a 19–64 éves felnőtt népesség körében – átlagosan közel két évvel csökkent az először drogot használók életkora. A mai felnőttek nagy része már 17 éves korában kipróbált valamilyen tiltott szert, az egykori használók 55%-a 18 évesen, vagy ennél fiatalabb életkorban próbálkozott először, 15,3%-uk már 15 évesen, illetve minden negyedik használó 16 éves korára már túl volt az első drogos élményén...
(life.hu)

You have no rights to post comments