Ha melegeket is össze kell adni, Alabamában inkább senkit nem adnak össze

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 27. szombat

Az alabamaiakat nem olyan fából faragták, hogy csak egy úgy egy legfelsőbb bírósági döntéssel megmondják nekik, hogy mostantól az egynemű párok is köthetnek házasságot náluk is. Az állam néhány megyéje a bíróság reggeli döntése után úgy határozott, beszüntetik a házassági anyakönyvi kivonatok kiadását. Mindenkinek.

"Szomorúan vettem tudomásul a legfelsőbb bíróság döntését, de ez a döntés nem írja felül azt az alabamai törvényt, amely szerint az alabamai megyei hagyatéki bírók kiadhatnak házassági anyakönyvi kivonatokat. A feltételes mód megengedi, hogy a bírák döntsenek arról, kiadnak-e házassági anyakönyvi kivonatokat, és én úgy döntöttem, nem folytatom ezt a tevékenységet" - írta az alabamai Pike County hagytéki bírája.
Pike County egyébként már februárban, egy másik, a melegek házasodását Alabamában engedélyező legfelsőbb bírósági döntés után beszüntette a házassági anyakönyvi kivonatok kiadását a homo-és a heteroszexuális pároknak egyaránt. Később más megyék is csatlakozhat ehhez a trükkös megoldáshoz.
Ezzel tulajdonképpen nem sértik meg a meleg párok egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát, hiszen nem a szexuális orientáció alapján fosztja meg az embereket a házasság lehetőségétől, írja a Vox. Alabamában mindig is rendkívül alacsony volt a melegházasság támogatottsága, és az is előfordult, hogy az állam legfelsőbb bírája parancsolta a hagyatéki bíróknak, hogy ne adjanak össze meleg párokat.
(index.hu)

You have no rights to post comments