Egyre több fiatal néz valóságshow-kat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 29. hétfő

Átlagosan 3 órát töltenek a gyerekek a tévé előtt, és egyre több olyan műsort néznek, amelyek nem kifejezetten gyerekműsorok - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elemzéséből. Az NMHH Médiaelemző osztályának munkatársa azt mondta: minél rosszabb egy család anyagi helyzete, annál többet tévézik a gyermek.

A 2014-es adataink szerint a 17 éves korosztály naponta legalább három órát tölt a képernyők előtt, hétvégén pedig ez akár a négy órát is meghaladhatja - közölte Baranyai Eszter.
Hozzátette: egyedüli tévénézéskor megfigyeltük azt is - főleg a tinédzserek körében -, hogy nagy előszeretettel fordulnak a valóságshow-k felé. Így a klasszikus gyerekműsorok közé bekerültek a "Celeb vagyok, ments ki innen", illetve az "Édes élet" és az "Éjjel nappal Budapest" műsorai is - mondta az NMHH munkatársa.
A gyermekek tévénézési szokásaival kapcsolatban meghatározó a család eszközellátottsága, és az, hogy milyen anyagi javakkal rendelkeznek - közölte Baranyai Eszter. Befolyásolja az, hogy van-e otthon internet, illetve az, hogy a gyermeknek van-e saját mobiltelefonja. Megfigyelhető, hogy azok a gyermekek, akik ezekkel rendelkeznek, kevesebb időt ülnek a képernyők előtt - emelte ki az az NMHH munkatársa. Hozzátette: azokban a családokban viszont, ahol nincs ilyen eszköz, illetve alacsonyabb státuszúak, vagy maximum közepes vásárlóerővel rendelkeznek, akár fél órával is többet tölthetnek a képernyő előtt a gyerekek.
Ugyanígy a szülők végzettsége is fontos szerepet játszik: a felsőfokú végzettség és a szellemi munkát végző szülők háztartásában élő gyermekek jóval kevesebb időt töltenek a képernyő előtt - fogalmazott az NMHH munkatársa. Illetve ahol lehetőségük van a gyermekeknek arra, hogy moziba vagy színházba menjenek a családdal együtt, ebben az esetben is fél-egy órás különbséget tapasztaltunk a tévénézés idejében - közölte Baranyai Eszter.
Emellett a lakhely is meghatározó: akik kisvárosban vagy falvakban élnek, ők naponta nagyjából 20 perccel többet ülnek a képernyők előtt. A legkevesebb időt pedig a budapesti gyermekek töltenek a képernyők előtt - mondta az NMHH munkatársa.
(inforadio.hu)

You have no rights to post comments