Pell bíboros: Rendezni kell az egyházi pénzügyeket

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. augusztus 25. kedd

Az egyház számára eljött a pillanat a pénzügyek rendezésére. Kritikára kell számítani a pénzügyi rendezetlenség miatt” – mondta augusztus 22-én a Rimini Meetingen George Pell bíboros, a Szentszék Gazdasági Titkárságának prefektusa „Az egyház és a pénz” című konferencián – közli a Vatikáni Rádió.

„A Vatikánban igyekszünk gyakorlatba ültetni a tulajdon és a vagyon kezelésére vonatkozó keresztény tanítást, kiemelt figyelmet fordítva a szenvedők és a szegények szolgálatára. A modern könyvelési módszerek jók, ezek a világi szakértők tudását és a pénzügyi átláthatóság alapelveinek alkalmazását is igénylik. Az egyház vagyonát jótékonysági tevékenységek finanszírozására kell felhasználni” – mondta az ausztrál főpásztor. Pell bíboros szerint nagyon szomorú dolog egyházi tulajdonok eladása, de amennyiben erre van szükség, a hitélet pasztorális szükségleteit kell elsősorban figyelembe venni. Amikor az egyház befektetésekkel és tulajdonokkal rendelkezik, az egyházi hatóságoknak erkölcsi kötelességük, hogy elérjék a pénzügyi megtérülés megfelelő szintjeit. Amikor ez nem valósul meg, az azt jelenti, hogy mások keresnek rajta a szegények kárára. Fontos, hogy az intézményi vagyon kezelését különböztessék meg a saját tulajdonétól, vagyis hogy egy plébános a plébánia javait ne a személyes vagyonának tekintse.

A Szentszék Gazdasági Titkárságának prefektusa felszólalásában megemlítette egy ausztrál plébános esetét, aki helyiségeket adott bérbe alacsony áron egy barátjának. Ennek kapcsán Pell bíboros kifejtette: piaci érték alatt ingatlant kiadni barátoknak, barátok barátainak erkölcsileg nem elfogadható. Hozzátette: veszélyes és erkölcsileg téves az is, amikor egy püspök, plébános vagy szerzetesi elöljáró megelégszik az egyház pénzének „valamiféle” kezelésével, mondván, hogy ő nem ért hozzá. Az egyházi elöljárónak nem kell pénzügyi szakértőnek lennie, de képesnek kell lennie felismerni, ha a pénzt rosszul kezelik – hangsúlyozta az ausztrál főpásztor.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments