Soha nem látott tömegben özönlenek Magyarországra Szerbián keresztül a menekültek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. augusztus 26. szerda

Hétfő este 1930 menekülttel - köztük 309 gyermekkel - szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén. Mára (szerdára) érkezhet ide a tömeg java - a minden eddiginél nagyobb menekülthullámot a görög-macedón határon próbálták feltartóztatni a macedón hatóságok, de a tömeg végül áttörte a hadsereg és a rendőrség sorfalát. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint hétezer menekült érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába. Képekkel:

Szerbia nem gördít akadályt a menekültáradat elé – ahogyan a nyár folyamán Macedónia sem tette, inkább igyekezett szervezett úton támogatást nyújtani a minél gördülékenyebb továbbhaladáshoz. A beszámolók szerint a regisztráció után autóbuszokkal és vonattal folytatják útjukat a magyar határ irányába, hogy elérjék végső úti céljukat. A menekültek Szíriából, Irakból, Afganisztánból érkeztek Szerbiába a hét végén, és szerdára várhatóan elhagyják az országot. Ez azt is jelenti, hogy Magyarországon akkor szerdán várható az összesen hétezer fősre becsült menekülthullám tetőzése.
A Délmagyarország szerint hétfő este 20 busz érkezett Belgrádból Szabadkára, és kedden háromszor ennyi várható - az állandó vasúti szállítás mellett.  Hétfő éjszaka már több százan jöttek át az amúgy is egyre inkább fő áthaladási ponttá vált Röszke hátáránál, a vasúti sínek mentén. A sínek között az illegális határátlépők tüzeket gyújtottak, és ott melegedtek – írta a Szegedma.hu. "Hajnali fél egyre nyugalom költözött a sínekre, többen lefeküdtek aludni, de a szerb oldalról folyamatosan érkeztek az öt-tízfős csoportok, reggelre akár az 1500-2000-et is elérheti az itt tartózkodó migránsok száma.”
A beszámoló szerint egy 9. hónapban lévő terhes nőt és egy a lábát tört férfit kellett kiemelni a tömegből, őket kórházba szállították. Egy tíz év körüli kislány hasfájásra panaszkodott, őt a helyszínen kezelték. A legnagyobb csoportot éjjel 11 óra után fogták el Szeged külterületén. Ott 83 bangladesi, 1 Sri Lanka-i, 8 nigériai, 2 gambiai, 7 indiai, 50 afgán, 33 pakisztáni, 13 iráni, 2 szenegáli és 155 szíriai állampolgárt tartóztattak fel, ügyükben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.





(szeretlekmagyarorszag.hu)

You have no rights to post comments