Szinódusi sajtótájékoztató október 7-én

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. október 08. csütörtök

Október 7-én, szerdán Federico Lombardi szentszéki szóvivő tájékoztatta az újságírókat a püspöki szinódus kedd délutáni és szerda délelőtti eseményeiről.

 

Október 6-án, kedd délután az egyes nyelvi csoportok tagjai találkoztak egymással, és megválasztották a moderátorokat, akik a megbeszéléseket vezetik, valamint a relátorokat, akik jelentést tesznek és beszámolnak az egyes kis munkacsoportok tevékenységéről. Ezeket a listákat szét is osztották és közzétették.

Szerdán délelőtt elkezdődött a konkrét munka az egyes csoportokban. A szóvivő különböző nyelvek csoportvezetőit hívta meg a sajtókonferenciára, akik beszámoltak saját tapasztalataikról.

Charles Chaput philadelphiai érsek, aki nemrég házigazdaként köszönthette otthonában Ferenc pápát, az angol nyelvű csoportok munkáját értékelve kijelentette: meg kell erősíteni az egyház tanítását a házasságról. Az érsek felidézte a családok világtalálkozójának nagyszerű tapasztalatát, mely reménységet adott a családoknak.

A szinódus tapasztalata azt mutatja, hogy széles spektrumban kell szemlélni az egyetemes egyház tapasztalatát a családról, és nem ajánlatos csak az egyes országok gondjaira figyelni. Több angol anyanyelvű szinódusi atya kifogásolta, hogy az Instrumentum laboris (munkadokumentum) nem tükrözi kellőképpen az egyház egyetemességét. Komoly párbeszédre van szükség a helyi egyházak és az egyetemes egyház között. Mi nem azért vagyunk itt, hogy győzzünk a saját szempontjaink szerint, hanem hogy együtt eljussunk arra az igazságra, amit az Úr határozott meg az egyháza számára – összegezte Charles Chaput.

Laurant Ulrich, Lille érseke a francia nyelvű csoportok munkájáról számolt be. Kiemelte, hogy a közös nyelv ellenére igen eltérő és sokszínű vélemények hangzottak el a család és a házasság témájáról. A különféle szempontok megjelenése mellett szép volt látni azt a közös szándékot, mely az egyház egységét tartotta szem előtt.

Federico Lombardi a sajtókonferencián megjegyezte, hogy az egyes szinódusi atyák szabadon dönthetnek arról, hogy saját szinódusi felszólalásukat közzéteszik-e, nyilatkoznak-e róla, vagy nem. Mindebből világos, hogy ezeket a felszólalásokat központilag nem publikálják.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments