Az iszlám hívek száma nő, a keresztényeké csökken hazánkban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. november 27. péntek

Az Europol bevándorlással kapcsolatos jelentésével összefüggő elemzésükben arról tájékoztatták a kormányt, hogy a 2011-es népszámlálás adatai szerint kétszer annyian vallották magukat az iszlám hívének, mint tíz évvel korábban, amely az elhárítás és a hírszerzés számára is fokozott figyelmet követel.

Az elemzés megemlíti azt is, hogy a dzsihadisták ügynökeinek Magyarország legfeljebb tranzitországnak, illetve pihenőhelynek számít, amíg el nem jutnak Nyugat-Európába, de az iszlám terjedésével egyre több segítőre találhatnak hazánkban.
 Az elemzés adatait erősítik meg a legutóbbi magyarországi népszámlálási adatok is. A KSH információi szerint négy évvel ezelőtt, 2011-ben összesen 5579 ember sorolta magát az iszlám valláshoz. Közülük 3567 volt férfi és 2012 nő. Tíz évvel korábban azonban csak ennek alig több mint a fele, 3201 ember vallotta magát az iszlám hivének. A férfiak közül 2222-en, míg a nők közül mindössze 979-en, vagyis feleannyian, mint tíz évvel később. Ez azért is sokatmondó, mert míg az iszlám hitet gyakorlók száma tíz év alatt közel a duplájára nőtt, a keresztény egyházak kevesebb hívet tudhatnak maguk mellett. A katolikusok száma a 2010-es népszámlálásnál még a teljes magyar lakosság 54 százalékát tette ki, számuk meghaladta az 5,5 milliót. Jelentős visszaesést mutat azonban a 2011-es adat, ekkorra ugyanis már csak a népesség 39 százaléka, 3,8 millió ember vallotta magát katolikusnak. Reformátusnak is félmillióval kevesebben mondták magukat tíz év elteltével, és az evangélikus hívek száma is 215 ezerre esett a 2001-es 314 ezerről. A magukat izraelitának vallók száma is kevesebb lett 2011-re, amikor is háromezerrel kevesebben választották a zsidó vallást.

Ezenkívül a tagok számát növelő egyházak közül is magasan az iszlámot követő hívek aránya nő leginkább. Számos olyan felekezet van ugyanis, ahol az adott vallást gyakorlók tíz év alatt egy-két ezerrel többen lettek, de ezek a számok mind nagyban elmaradnak az iszlám hívők gyarapodásától. Mindez annak fényében még nagyobb jelentőséget nyer, hogy míg 2001-ben a 10 millió 198 ezer fős magyar lakosságból 1,1 millióan nem kívántak válaszolni a felekezeti kérdésre, 2011-ben a megkérdezett 9, 937 millió emberből már 2,7 millióan nem akarták megmondani, melyik felekezethez tartoznak.
(magyaridok.hu)

You have no rights to post comments