Ötévesek vérében is van nyoma az anya dohányzásának

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. november 28. szombat

A várandósság idején elszívott cigaretták molekuláris bizonyítékai az ötévesek vérében is kimutatható - állapították meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói. A magzatot a méhen belül érő hatásoknak maradhatnak nyomai a szervezetben és akár évekkel a világra jövetel után is károsíthatják az egészséget.

A szakemberek szerint további vizsgálatokkal ki lehetne mutatni, hogy a gyerekek milyen más méreganyagoknak - műanyagokban lévő kemikáliáknak, az anya nem diagnosztizált fertőzéseinek vagy az ivóvízben lévő szennyeződéseknek - vannak kitéve a terhesség idején.
Végső soron a kutatók azt remélik, sikerül kapcsolatot találni a felsorolt tényezők hatása és bizonyos krónikus betegségek, úgy mint autizmus, elhízottság, illetve szívbetegségek között - írja az MTI. Ha ezt sikerül kimutatni, akkor pontosabb képet kapunk ezen betegségek kialakulási folyamatáról, és könnyebb lesz megtalálni a lehetséges megelőzési módszereket.
„Régóta tudjuk, hogy a szervezetben felhalmozódnak azok az anyagok, amelyek jelzik, mennyire vagyunk kitéve a különböző környezeti hatásoknak: a csontjaink őrzik, ha ólommal érintkeztünk. Azt azonban nem tudtuk, hogy egyszerű vérminta is képes bizonyítékokkal szolgálni nem csupán a külvilágban, hanem már az anyaméhben megtapasztalt környezeti hatásokról” - magyarázta a kutatást vezető M. Daniele Fallin.

Családon belüli
A kutatók 531 iskolás korúnál fiatalabb gyerek vérmintáját elemezték az Egyesült Államok hat településén, majd megkérdezték a gyerekek anyját, hogy dohányzott-e a terhesség idején - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.
A szakemberek ezután ismét megvizsgálták a vérmintákban a DNS-láncot körülvevő kisebb molekulák elrendeződését, az úgynevezett metilációs mintázatot és a tesztek 81 százalékában pontosan meg tudták mondani, hogy a magzat ki volt-e téve olyan születés előtti környezeti ártalomnak, mint a dohányzás.
A kutatók szerint lehetséges, hogy a molekuláris nyomok egy részéért a gyerekek későbbi passzív dohányzása a felelős, de mivel újszülötteknél is találtak bizonyítékokat, ezért biztos, hogy a születés előtti hatások szerepe a döntő.
(index.hu)

You have no rights to post comments