"Készen álltok, hogy szeretetté alakítsátok a gyűlöletet?"

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. november 30. hétfő

"Jézus megváltoztathatja az életünket. Varázspálca kell ehhez? Nem. Egy dolog kell: ima. Az ima a legerősebb fegyver. Amikor Jézus belép az életünkbe, segít küzdeni minden probléma ellen...." - A Szentatya november 28-án, ugandai látogatása második napján a főváros, Kampala korábbi repülőterén találkozott az afrikai ország fiataljaival. Becslések szerint több mint 150 ezren vettek részt az eseményen.


A résztvevők között volt kétszáz hallássérült fiatal, menekültek és az ifjúságpasztoráció felelősei is. Az emelvényen a kampalai érseken és a világiak pasztorációjával megbízott püspökön túl ötven fiatal ült, egy-egy házaspár minden egyházmegyéből és árvák egy csoportja. Ferenc pápa előre elkészített beszédét félretéve kötetlen szavakkal fordult az ugandai fiatalokhoz, párbeszédet folytatva velük.

A Szentatya három dologra hívta fel a fiatalok figyelmét: túl kell lépni a nehézségeken, át kell alakítani a negatív dolgokat pozitívvá, imádkozni kell Jézushoz, aki mindent meg tud tenni.

A pápa a fiatalok tanúságtételéből indult ki, akik nehéz tapasztalataikról számoltak be. Rámutatott: a negatív tapasztalatok használnak az életben. A falakat horizonttá alakíthatjuk át, amely megnyit minket a jövő felé Jézus segítségével. Jézus szenvedte el a történelem legnegatívabb élményeit: sértegették, elűzték és meggyilkolták. De Jézus Isten erejével feltámadt. És minket is feltámaszt, mert Jézus az Úr.

A pápa arra buzdította a fiatalokat, hogy legyenek bátrak. Életünk olyan, mint egy mag: ahhoz, hogy éljen, meg kell halnia. Néha fizikálisan is, ahogy Lwanga Károly és Uganda vértanúi meghaltak. A halálon keresztül azonban élet születik mindenki számára. Ha átalakítom a negatív dolgot pozitívvá, győzedelmeskedem. Ezt csak Jézus kegyelmével lehet megtenni.

Készen álltok erre? Arra, hogy átalakítsátok a gyűlöletet szeretetté? A háborút békévé? – kérdezte a pápa, amelyre a fiatalok nagyon lelkesen, kórusban igennel feleltek. Majd így buzdította a Szentatya hallgatóságát: legyetek tudatában, hogy vértanúk népe vagytok, ezért van hitetek és életetek! Ezt a hitet és életet Afrika gyöngyének nevezik.

Jézus megváltoztathatja az életünket. Varázspálca kell ehhez? Nem. Egy dolog kell: ima. Az ima a legerősebb fegyver. Amikor Jézus belép az életünkbe, segít küzdeni minden probléma ellen. Mindig küzdjünk akaratunkkal és az imával! Mindannyian az egyházhoz tartozunk. Amikor egy gyermek elesik, megüti magát, elkezd sírni és szalad az édesanyjához… Amikor problémánk van, a legjobb dolog, ha Szűz Máriához imádkozunk. Imádkozzunk Jézushoz, aki mindent megtehet. Belép a szívünkbe és átalakítja életünket – zárta az ugandai fiatalokhoz intézett rögtönzött beszédét Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments