Az evangélium új tavasza - Májusi Missziók Budapesten

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2016. április 29. péntek

Május első hetében missziós napokat szervez több katolikus lelkiségi közösség a Józsefvárosi Plébánia  közreműködésével. A „Májusi Missziók Budapesten” elnevezésű programsorozatot Erdő Péter bíboros úr áldásával és támogatásával rendezik meg. A missziós összefogás kezdetei még idén nyárra nyúlnak vissza, amikor sokakban nagy erővel fogalmazódott meg a kérdés: Hogyan adhatunk keresztény választ korunk kihívásaira? A Székely János segédpüspök atya körül alakuló missziós összefogás tagjai számára egyértelmű volt a válasz, hogy ez csak megújuló hittel, imádsággal és misszióval lehetséges.

A formálódó Magyar Városmissziós Szövetséget alkotó mintegy húsz közösség vezetői úgy érzik: minden erejükkel annak a lelki ébredésnek a beteljesülésén kell dolgozniuk, amelyet Szent II. János Pál pápa az evangélium „új tavaszaként” jövendölt meg a harmadik évezredre (vö. RM 86). Az összefogás első nagyobb akcióját azok a missziós napok jelentik, amelyeket május 5. és 8. között rendeznek Budapesten.
Az esemény komoly imádságos előkészítéssel indul: 5-én, csütörtökön déltől péntek délig 24 órás dicsőítést tartanak a Horváth Mihály templomban, számos zenekar, énekes és imádkozó részvételével. Ennek kiemelkedő eseménye az a dicsőítő est, amelyet Csiszér László és zenekara vezet majd a 17 órakor kezdődő szentmise után. Az imádságban töltött egy nap rámutat, hogy elsődleges hivatásunk Isten szeretete és imádása. De azért is nagy jelentőségű, mert a misszió Isten műve, csak ő viheti sikerre, megnyitva az emberek szívét -- s ezt imában kell elkérnünk tőle.
Pénteken fél 2-kor indul a Horváth Mihály téri templom elől az a hitvalló menet, amely a délutáni utcai evangelizáció színhelyére, a Blaha Lujza térre vezet. Itt egészen este 7 óráig várják azokat, akik lelki dolgokról beszélgetnének a Meghallgatlak-sátorban, vagy akik gyónni szeretnének a Sátor-kápolnában. A felállított színpadról dicsőítő énekek és tanúságtételek hangoznak majd el, s a szegényekre gondolva ételadományokat is osztanak. Este 8 órakor kezdődik a Cor et Lumen Christi Közösség szolgálata Találkozás a gyógyító Jézussal címmel a józsefvárosi templomban. A hitébresztő est során imádkoznak majd a jelenlévő betegekért, hiszen tudják: a Feltámadott ma is velünk van, s „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.” (Zsid 13,8)
Hasonló lelkülettel kezdődik a szombati TŰZ evangelizáció, amelynek házigazdája az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség. A nagy sikerű áprilisi Uránia filmszínházbeli találkozó után ennek az eseménynek a helyszíne is a Szent József Templom. A 16 órakor kezdődő dicsőítés után mások mellett hallhatjuk majd egy agydagantból gyógyult édesanya tanúságtételét is. Jézus új életre szólító evangéliumát Arm Katalin, a Szent András Evangelizációs Iskola munkatársa, valamint Kunszabó Zoltán diakónus közvetíti majd. A találkozó csúcspontján, 18 órakor kezdődik majd a szentmise, amelynek szónoka és főcelebránsa Székely János püspök atya lesz. A liturgia végeztével kezdődik majd a közbenjáró imaszolgálat, ahol hitbéli megerősödésért, kapcsolatok rendeződéséért, testi-lelki bajok orvoslásáért hívják majd segítségül a Szentlelket.
A vasárnap délelőtt a gyermekeké, a családoké. A fél 10-kor a Fővárosi Művelődési Házban (XI. Fehérvári út 47.) kezdődő családi délelőttön bábelőadással, vidám játékokkal várják a nagyobb óvodásokat és a kisiskolásokat. Csupa olyan dologgal, amely Jézusra, az Élet forrására irányítja a kicsik és nagyok figyelmét. Fél 12-től Mohos Gábor atya szentmiséje zárja majd a rendezvényt.
A missziós napok minden programjára ingyenes a belépés. A szervező közösségek tagjai nagy szeretettel várják azokat is, akik még nem vallják magukat kereszténynek, de nyitottak azok tanúságtételeinek meghallgatására, akik már befogadták a hit ajándékát.
Kunszabó Zoltán

You have no rights to post comments