Imavirrasztás Szentatyával május 5-én

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2016. május 01. vasárnap

Ferenc pápa május 5-én este 6 órától imavirrasztást vezet a Szent Péter-bazilikában mindazoknak, akik testben vagy lélekben szenvednek. A szertartás idejére kiállítják a Siracusai Könnyező Szűzanya ereklyetartóját.

Felszárítani a fizikailag vagy lelkiekben szenvedők könnyeit, vigaszt és reményt adni nekik – ez a célja az imavirrasztásnak, amelyet Ferenc pápa az irgalmasság szentéve alkalmából hirdetett meg.

A jubileumi esemény láthatóvá akarja tenni az Atya irgalmas kezét, amellyel letörli azoknak a szülőknek a könnyeit, akik elveszítették gyermeküket; azoknak a gyermekeknek a könnyeit, akiknek meghaltak a szülei; azokét, akik betegséggel küzdenek, akik munka nélkül maradtak, akik nehéz időszakot élnek át a családjukban, vagy éppen az életkor előre haladtával magányosak. Vigaszt akar nyújtani továbbá mindazoknak, akik egzisztenciális gondokkal küzdenek, akikkel igaztalanul bántak, akik elveszítették vagy nem találják életük értelmét.

Számtalan különféle, kisebb-nagyobb szenvedést hordozunk magunkban, melyek mind megnehezítik életünket és gyakran azzal járnak, hogy elveszítjük a reményt és a jövőbe vetett bizalmat.

A szenvedők megvigasztalása az irgalmasság hét lelki cselekedetének egyike, s egyben a jubileumi imavirrasztás központi gondolata is. Az imavirrasztás ebből adódóan nyitott mindenki felé, aki támogatásra, erőt és vigaszt nyújtó szavakra vágyik.

A Szent Péter-bazilikában tartandó imádságon közszemlére teszik a Siracusai Könnyező Szűzanya ereklyetartóját, amely egy 1953-ban bekövetkezett csodás eseményhez kötődik.

Egy fiatal házaspár, Angelo Iannuso és Antonina Giusto első gyermeküket várták, amikor várandós anyának súlyos látásproblémái lettek és úgy érezte, megvakul. Amikor kitisztult a látása, észrevette, hogy a hálószoba falán függő, Mária Szeplőtelen Szívét ábrázoló kerámia domborművön a Szűzanya könnyezik. A 63 évvel ezelőtt augusztus 29-e és szeptember 1-je között bekövetkezett csodás jelenséget megvizsgálták és hitelesnek nyilvánították. Megállapították, hogy a Szűzanya emberi könnyeket hullatott. Az ereklyetartóban e könnycseppek találhatók.

Mária könnyei az anyai szeretetet jelzik és azt, hogy az égi Édesanya közel áll gyermekeihez: ezért állítják majd ki a Szent Péter-bazilikában az ereklyetartót, hogy így bátorítsák és támogassák azokat, akik a megpróbáltatás idején fenntartás nélkül, gyermeki bizalommal fordulnak a Szűzanyához, különösen a neki szentelt május hónapban.

További információ a szentév hivatalos honlapján érhető el.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikáni Rádió; im.va

Magyar Kurír

You have no rights to post comments