Szentszéki közlemény a fatimai harmadik titokkal kapcsolatos cikkek alaptalanságáról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2016. május 23. hétfő

Az alábbiakban közöljük a Szentszék közleményét, majd a harmadik fatimai titok hivatalos szövegét és II. János Pál pápa Lúcia nővérhez írt levelét is:

Az Ingo Dollinger professzornak tulajdonított kijelentések kapcsán a közelmúltban újságcikkek jelentek meg, amelyek szerint Ratzinger bíboros a harmadik fatimai titok közzététele után (2000 júniusában), bizalmasan közölte volna vele, hogy a közzététel nem volt teljes. Ebben a tekintetben XVI. Benedek nyugalmazott pápa kijelenti, hogy „soha nem beszélt Dollinger professzorral a fatimai titokkal kapcsolatban”, továbbá világosan megállapítja, hogy a Dollinger professzornak tulajdonított megjegyzések „merőben kitalálások, abszolút nem igazak”, és megállapítja, hogy „a fatimai harmadik titokkal kapcsolatos közlemény teljes”.

Az egyik fatimai látnok, Lúcia de Jesus Rosa Santos szerint 1917. július 13-án a Szűzanya három titkot bízott a gyerekekre, melyeket Lúcia később lejegyzett, és eljuttatott a pápához. A harmadik titkot nem tették közzé a többivel egy időben – II. János Pál pápa közölte azt a 2000-es szentév alkalmából.

Magyar Kurír

A "titok" harmadik része

"J. M. J.
Az 1917. július 13-án, a fatimai Béke-völgyben kinyilatkoztatott titok harmadik része:

Az én Istenem iránti engedelmességből - aki Őexcellenciája, a Főtisztelendő leiriai Püspök úr, valamint Ön és az én szentséges Anyám által adott erre parancsot nekem - írok Önnek.

A két, már korábban elmondott rész után Miasszonyunk bal oldalán, egy kicsit magasabban láttunk egy angyalt, bal kezében lángpallossal; szikrázva lángokat bocsátott ki magából, mintha föl akarná gyújtani a világot; de a lángok kialudtak, amikor találkoztak a Miasszonyunk felénk nyújtott jobbjából áradó sugárzással. Az Angyal jobb kezével a Földre mutatva hangos szóval mondta: "Bűnbánat, bűnbánat, bűnbánat!" Egy igen nagy fényességben, ami Isten, láttunk "valami olyasmit, mintha tükör előtt vonultak volna emberek", láttunk egy fehérbe öltözött püspököt "akiről úgy gondoltuk, ő a Szentatya". Sok más püspök, pap, szerzetes és szerzetesnő ment föl egy meredek hegyre, melynek csúcsán nagy kereszt állt fatörzsekből, mintha hántolatlan paratölgy lett volna; a Szentatya, mielőtt odaért, egy félig lerombolt, félig düledező városon ment keresztül botladozó léptekkel, fájdalommal és aggodalommal telve imádkozott az út mentén heverő holtak lelkéért; fölérve a hegy tetejére, térdre borult a nagy kereszt lábánál, és egy csoport katona lőfegyverekkel és nyíllal tüzelve rá, megölte őt.

Ugyanígy haltak meg egymás után csoportokban a püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők, különféle világi emberek, különböző társadalmi osztályokból és állásokból való férfiak és nők. A kereszt két szára alatt két angyal állt, mindegyiknél kristály öntözőkanna, melybe összegyűjtötték a vértanúk vérét, s öntözték vele az Istenhez közeledő lelkeket.

Kelt Tuyban, 1944. március 1."

A "titok" értelmezése

II. János Pál pápa levele Lúcia nővérhez

Tisztelendő Mária Lúcia nővérnek a coimbrai konventben. A húsvéti ünnepnapok örömében köszöntöm Önt a föltámadott Jézus tanítványainak szóló kívánságával: "Béke veled!"

Örülök annak, hogy Ferenc és Jácinta boldoggá avatásának várva várt napján, mely ha Isten akarja, a következő május 13-a lesz, találkozhatom Önnel. Mivel azonban akkor nem lesz idő hosszabb beszélgetésre, hanem csak egy rövid üdvözlésre, megbíztam Őexcellenciája Msgr. Tarcisio Bertonét, a Hittani Kongregáció titkárát, hogy keresse fel Önt, és beszéljen Önnel. E Kongregáció a legszorosabban együttműködik a pápával a katolikus hit védelméért, s miként Ön is tudja, 1957 óta őrzi az Ön kézírásos levelét, mely az 1917. július 13-án a fatimai Béke-völgyben kinyilatkoztatott titok harmadik részét tartalmazza. Msgr. Tarcisio Bertone, akit elkísér a leiriai püspök, Őexcellenciája Msgr. Serafim de Sousa Ferreira e Silva, az én nevemben megy, hogy föltegyen néhány kérdést a "titok" harmadik részének értelmezésével kapcsolatban.

Tisztelendő Mária Lúcia Nővér! Őszintén és egészen nyíltan beszéljen Msgr. Bertonéval, aki az Ön válaszait közvetlenül nekem fogja elmondani. Buzgón imádkozom a Föltámadott Anyjához Önért, a coimbrai közösségért és az egész Egyházért. Mária, a zarándok emberiség Anyja kapcsoljon minket szorosan mindig az Ő szeretett Fiához és a mi Testvérünkhöz, az Élet és a Dicsőség Urához.

Különleges apostoli áldással

Vatikán, 2000. április 19.

II. János Pál

katolikus.hu

You have no rights to post comments