Állásfoglalás a család védelmében

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. március 20. hétfő

A napokban került az Országgyűlés elé a nemzetközi magánjogról szóló törvényjavaslat, amelynek a bejegyzett élettársi kapcsolatokra vonatkozó rendelkezéseit több ponton alaptörvény-ellenesnek, és a családok védelméről szóló törvény szellemébe ütközőnek tartja az Emberi Méltóság Központ.

 Az Emberi Méltóság Központ állásfoglalást adott ki a kormány nemzetközi magánjogról szóló T/14237. számú törvényjavaslatával kapcsolatban. Az állásfoglaláshoz aláírásával Ön is csatlakozhat.

Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy „A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.”

Ha a családi kapcsolat alapja a házasság, ami nő és férfi között jöhet létre (ahogy azt mind Magyarország Alaptörvénye, mind a családok védelméről szóló sarkalatos törvény félreérthetetlenül leszögezi), akkor az azonos neműek között megköthető bejegyzett élettársi kapcsolat nem családi kapcsolat, így nem része a családjognak sem. Az Emberi Méltóság Központ álláspontja szerint alaptörvény-ellenes és a családok védelméről szóló sarkalatos törvénybe is ütközik az, hogy az azonos neműek kapcsolatát a törvényjavaslat a családjog címszó alatt kezeli. Szintén visszásnak és alaptörvény-ellenesnek tarjuk azt, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatok esetében a házasságra vonatkozó szabályokat háttérszabályokként rendeli alkalmazni a törvénytervezet.

Az Emberi Méltóság Központ felkéri Magyarország Kormányát, hogy a nemzetközi magánjogról szóló T/14237. számú törvényjavaslatot Magyarország Alaptörvényének rendelkezései és a családok védelméről szóló sarkalatos törvény szellemének megfelelően módosítsa.

ÁLLÁSFOGLALÁS

Kérjük, ha egyetért, csatlakozzon az Emberi Méltóság Központ állásfoglalásához Ön is! Itt lehet aláírni a petíciót: http://citizengo.org/hu/

You have no rights to post comments