Óriási kártérítés egy magyar kisegyháznak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. április 26. szerda

Az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítést ítélt meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), írja az MTI.

Az új egyházügyi törvény miatt annak idején kilenc Magyarországon bejegyzett kisegyház is keresetet indított. A strasbourgi törvényszék 2014-ben megállapította: a szabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. cikkelyét (amely a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadság kérdéskörét szabályozza), valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságával foglalkozó 11. cikkelyben foglaltakat, de a kártérítés mértékéről eddig Iványi kisegyházának ügyében még nem született döntés.
Mint ismert, az egyházügyi törvény - aminek az volt a célja, hogy kezelje az állami források szabálytalan felhasználásával kapcsolatos problémákat - eredetileg csak az elismert egyházak számára biztosított támogatást. Minden más vallási közösség, köztük a felperesek, elveszítették az egyházi besorolásukat, noha egyesületként továbbra is szabadon folytathatták vallási tevékenységüket. Az Alkotmánybíróság ítélete szerint a törvény alkotmányellenes volt, ezért új jogszabályt fogadtak el 2013-ban.
A strasbourgi bíróság korábbi kártérítési ítéletei meg sem közelítik Iványi Gábor Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségének megítélt pénzt. Az eddigi kártérítési összegek 40 - 140 ezer euró között mozogtak, és többek között kapott a Dharmaling Magyarország Buddhista Egyház, a Mantra Magyarországi Buddhista Egyház, az Univerzum Egyháza is.

"Egyik szemem sír, a másik nevet" - írta Iványi a döntésre reagálva. A lelkész kifejtette, örül annak, hogy várhatóan az év végéig a magyar állam átutalja a megítélt összeget, ugyanakkor a kisegyház a technikai számát és az egyházi státuszát továbbra sem kapta vissza, a jövője bizonytalan.
Szerinte az ő sikerük a többi zsidó, keresztény és más vallású, jogfosztott egyházak számára is bátorítás lehet, ugyanis látszik, van értelme küzdeniük a jogaikért. Azt is hozzátette, ha az Alkotmánybíróság a következő hónapokban nem hoz számukra kedvező döntést, akkor ismét a strasbourgi bírósághoz fordulnak. Ezt mindaddig folytatják, míg a kormányzat nem kezd el törvénytisztelő módon viselkedni.
Iványi korábban jó viszonyban volt Orbán Viktor miniszterelnökkel, ő adta össze őket Lévai Anikóval, és annak idejét Iványit kérték meg, hogy keresztelje meg a gyermekeiket. Ma már nincs közöttük semmilyen kapcsolat.
(index.hu)

You have no rights to post comments