Beer Miklós interjújából

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. szeptember 07. csütörtök

Interjút adott a Magyar Narancsnak Beer Miklós katolikus püspök, íme néhány érdekes részlet, az Index szemlézésében:

A cölibátusról: "Ne a nőtlenség, hanem a normális életvitel döntse el, hogy alkalmas-e valaki, hogy merjünk-e pappá szentelni a közösség érdekében." Szerinte ha nincs pap, akkor fel kell adni az egyházközösséget, márpedig ez nemcsak Európában, de a világon mindenütt probléma. 

Levelet írt a pápának a nős férfiak pappá szentelése ügyében. Kapott is választ a pápai hivataltól, de nyilván nem a pápától. Azt írták, hogy az állandó diakónusokat, a civil segítőket nem lehet pappá szentelni. "Ezt mi is tudjuk. Épp ezért kértem ennek megváltoztatását.

A lombikbébiprogramról: egyetért Veres Andrással, a püspöki kar elnökével, aki szerint a lombikbébiprogram nem jó irány. "Ott van a már megszületett gyerekek örökbefogadása, amit sokkal jobban kellene támogatni. A megfogant élet az élet. Milyen alapon döntjük mi el, hogy joga van-e élni vagy nem?" – kérdezi Beer. Nem ért egyet azzal, hogy a kormány elhatárolódott Verestől, de elfogadja a kabinet álláspontját.

A menekültekről: a legtöbb támadás Beert a menekültválságról való gondolkodása miatt érte. "Mérgezett a levegő. Az emberek végig sem gondolják, miről van szó. Ha meghallják, hogy menekültek befogadása, akkor már hazaárulóznak és hasonló" - mondta. Egyébként a kerítés megépítésével egyetért, de azt mondja: gondoskodni kell azokról, akik a törvények betartásával jöttek ide és meg is kapták a menekültstátuszt.

Úgy érzi, menekültügyben most normalizálódni látszik a helyzet. "Hála Istennek, úgy látom, a plakátoktól és a hivatalos kormánypropagandától függetlenül egy normál, járható út már kialakult. Egymás után küldi a menekültügyi hivatal az értesítéseket, hogy hányan kapták meg a menekültstátuszt, és kérnek egyházi segítséget." A Váci Egyházmegyénél két menekült is lakik, akik jól beilleszkedtek. 

A KDNP-ről: A KDNP-s Semjén Zsolttal és Harrach Péterrel szokott találkozni, de nem nagyon érintik a kényes témákat, mert őket sem akarja kellemetlen helyzetbe hozni, "de azért kellene, hogy legyen a KDNP-nek egy saját arculata". 

 Az egyházi iskolákról: "Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy az oktatást az egyházra hagyják."

Arról, hogy az állam dolga jó keresztényeket nevelni: Lázár János szavaira, miszerint az oktatás feladata, hogy jó magyarokat és jó keresztényeket neveljen, így felelt: "jobb lenne, ha a politikusok az egyházi vezetőkre hagynák a vallási fogalmak használatát." Szerinte nem lehet bárkit kereszténnyé nevelni, aki ezt állítja, az az isteni kegyelem kizárólagosságát vonja kétségbe.

A nőkről: a nők ne legyenek lelki vezetői egy egyházközösségnek, egy férfi meg ne akarjon szülni. "Ebben elég konzervatív vagyok" – mondja Beer, hozzátéve, hogy Merkel nagyon jó politikus, de – mint mondja – a nők szerepével kapcsolatban is fel kell vállalnia, ami a meggyőződése, utalva arra, hogy a lombikprogrammal és a menekültválsággal kapcsolatos véleménye se mindenkinek nyeri el a tetszését. 

(index.hu)

You have no rights to post comments