Továbbra sem adják fel a harcot a bretagne-iak Szent II. János Pál szobráért

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. október 31. kedd

A francia Államtanács október 25-i döntésében úgy határozott, hogy a bretagne-i kisváros, Ploërmel főterén álló szobrot nem kell elbontani, de az emlékmű tetején álló keresztet el kell távolítani. A döntés után sem adják fel a helybéliek, a város polgármestere további lépéseket helyezett kilátásba.

A döntést követően itthon többen is jelezték, befogadják a szent pápa emlékművén elhelyezett – még nem elbontott keresztet. Beata Szydło lengyel miniszterelnök is felajánlotta, hogy ha a helybéliek úgy döntenek, készek akár az egész szobornak helyet adni.

A bretagne-iak a kereszt eltávolítására adott hat hónapos határidőt kihasználva nem tétlenkednek: a közösségi média eszközeit felhasználva fejezik ki tiltakozásukat a döntés ellen, nem adják fel 2015-ben kezdődött harcukat.

Patrick Le Diffon, a városka polgármestere a napokban adott nyilatkozatában kijelentette, mindent megtesz a kompozíció egyben- és helybentartásáért. Jelenleg két lehetőséget vizsgálnak: egyfelől további jogorvoslatért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, másfelől végső esetben a szobornak helyet adó közterületet adományozással vagy eladás céljából egy magánszemélynek ajánlják fel.

Az emlékmű, mely Zurab Cereteli grúz származású orosz képzőművész alkotása, szüntelenül viták középpontjában áll, amióta felállították a Szent II. János Pálról elnevezett téren.

A 2006-ban átadott, 7,5 méter magas szoborkompozíció eltávolítását egy civil szerveződés kezdeményezte 2015-ben. Az ügy az ellentétes ítéleteket eredményező közigazgatási bírósági eljárások nyomán került a legfelsőbb francia közigazgatási bíróság, az Államtanács elé. Döntésükben az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva határoztak az emlékművön található kereszt eltávolításáról, és helybenhagyták a nantes-i közigazgatási bíróság azon döntését, mely alapján a szobrot nem kell elbontani.

Forrás: The Tablet; La Croix

Fotó: The Tablet

Magyar Kurír
(ki)

You have no rights to post comments