CitizenGo-siker a halál kultúrájával szemben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. december 11. hétfő

A CitizenGO elérte, hogy az írországi Amnestynek vissza kell fizetnie 137 000 törvénytelenül kapott eurót, amit Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától kapott azzal a céllal, hogy Írországban is elkezdődjön a halál kultúrája...

Több alkalommal fogalmaztuk meg aggodalmunkat az Amnesty International-lel kapcsolatban. A "jogvédő" szervezet sok esetben támadja az emberi jogokat ahelyett, hogy védelmezné azokat. Gondoljunk csak például az abortusz vagy a prostitúció melletti kampányaikra.

Tavaly szivárogtatta ki a DCLeaks azokat a dokumentumokat, amelyek által fény derült Soros György három éves életellenes tervére, amely során Írországgal kezdve, Lengyelországon át akarja megváltoztatni az életvédő országok törvényeit. E terv végrehajtására kapott támogatást az ír Amnesty is a Nyílt Társadalom Alapítványtól. A bökkenő csak az volt, hogy az 1997-es ír választási törvény tiltja, hogy egy civil szervezet 100 eurónál nagyobb összegű politikai célra szánt külföldi támogatást fogadjon el anélkül, hogy státusza változását bejelentené. Ha ennél nagyobb összegű politikai célú támogatást kap egy szervezet külföldről, akkor onnantól kezdve harmadik félnek számít, és szigorúbb szabályok vonatkoznak rá a külföldi befolyásszerzés megakadályozása érdekében.

Az Amnesty mindeddig mégis törvényen felülinek hitte magát, illetve valamilyen szinten annak is kezelték, szemet hunyva a nagy összegű támogatások fölött, elfogadva a szervezet érvelését, hogy nem politikai célra kapták a támogatást. Mindeközben a szervezet honlapján büszkén hirdette a Soros-alapítványtól az "Itt az idő. Töröljék el a 8. alkotmánymódosítást" kampányra kapott támogatást, amelynek célja már a nevében is benne van: eltörölni az alkotmány anyát és gyermekét egyaránt védő 8. módosítását.

A CitizenGO munkatársai viszont úgy tudják, hogy a törvényt még az Amnesty-nek is be kell tartani, ezért petíciót indítottak, amelyben arra kérték az illetékes államigazgatási szervet, hogy vizsgálja ki az ügyet, és ha törvénysértést állapít meg, kötelezze a szervezetet a politikai célra kapott támogatás visszafizetésére.

Miután az Amnesty maga tette közzé, hogy itt valójában politikai támogatásról van szó, aminek célja Írország törvényeinek megváltoztatása az abortuszok legalizálása érdekében, az illetékes szerv nem is dönthetett másképp. A Standards in Public Office Commission - SIPOC a törvény alapján elrendelte, hogy az Amnesty-nek vissza kell fizetnie a Nyílt Társadalom Alapítványtól kapott 137 000 eurót.

Az Amnesty Írország elnöke csalódottságának adott hangot, és egy vasárnapi napilapban elpanaszolta, hogy az államigazgatási szerv a CitizenGO petícióját aláíró emberek leveleinek nyomására cselekedett úgy, ahogy. Az Amnesty igazgatója a cikkben részletesen kifejtette a CitizenGO működésének lényegét, amelyet ezúton is köszönünk neki:

"Tudjuk, hogy a múlt év során a SIPO 1300 e-mailt kapott egy külföldi weboldalról. Amikor valaki aláír egy petíciót, levelet küld a SIPO-nak." 

Ránk utalhatott az Amnesty európai feje is, azt kifogásolva, hogy olyanok használták ellenük a fent említett törvényt, akik ellenzik többek között az abortuszt és az azonos neműek házasságát! Tehát szerinte csak ők, az abortusz és a homoszexuálisok házasságának felkent támogatói lehetnek a jog és igazság őrei... Jelen állás szerint egyébként nem szándékoznak visszafizetni a támogatást, ami akár még börtönbüntetést is vonhat maga után. 

A CitizenGO magyar közössége nevében köszönöm szépen írországi munkatársaim munkáját és kitartását, amellyel sikerre vitték ezt az ügyet!

Önnek pedig köszönjük, hogy hűséges és aktív tagja közösségünknek! Együtt valóban változást érhetünk el a világban!

Üdvözlettel:

Zaymus Eszter és a CitizenGO csapata

You have no rights to post comments