Elhárul az akadály a međugorjei zarándoklatok egyházi szervezése elől?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. december 15. péntek

Henryk Hoser varsó-pragai érsek Ferenc pápa megbízásából, a Szentszék különleges küldötteként 2017-ben több alkalommal Međugorjéban járt. Az érsek az Aleteia szerkesztőségének elmondta: Ferenc pápa a közeljövőben várhatóan döntést fog hozni a jelenések valódiságáról.

Međugorjéban a kultusz engedélyezett. Nincs megtiltva, és nem kell titokban végezni – erősítette meg Henryk Hoser varsó-pragai érsek, akit néhány hónappal ezelőtt küldött ki Ferenc pápa Međugorjéba. Nem azért, hogy a jelenések valódiságát vizsgálja, hanem azért, hogy felmérje a lelkipásztori állapotokat; hiszen ez zarándokok millióit érinti, akik évente összegyűlnek ezen a helyen.

Eddig a zarándokutakat nem szervezhették hivatalos egyházi csoportok, a hívek végezhették egyénileg, vagy más kezdeményezések által. Mostantól kezdve a hivatalos egyházi szervezések is zöld utat kapnak.

Az én feladatom arra irányult, hogy megvizsgáljam az ottani lelkipásztori állapotokat, és további lépésekre tegyek javaslatot – mondta az érsek megbízatásáról a bosznia-hercegovinai zarándokhelyet illetően, amely emberek millióit vonzza 1981 óta, amióta az állítólagos Mária-jelenések megkezdődtek.

Egyházmegyék és más intézmények nyugodtan szervezhetnek hivatalos zarándoklatokat Međugorjéba. Többé ez már nem jelent problémát – magyarázta Henryk Hoser, aki Varsó melletti rezidenciájában nyilatkozott az Aleteiának. Hozzátette: „Ferenc pápa nemrég kért meg egy albán bíborost, hogy adja át áldását a Međugorjéban tartózkodó híveknek.”

„Le vagyok nyűgözve attól a munkától, amelyet a ferencesek végeznek azon a helyen. Egy viszonylag kis csapattal – gyakorlatilag egy tucatnyian vannak –, óriási gondot fordítanak arra, hogy üdvözöljék a zarándokokat. Nyaranta megrendezik az ifjúsági fesztivált. Idén 50 ezer fiatal érkezett az egész világról, több mint 700 pap kíséretében.”

A gyónások száma folyamatosan magas. Ötven gyóntatószék áll rendelkezésre, de ez is kevésnek bizonyul. Mély gyónások ezek – emelte ki az érsek. – Itt egy jelenséggel van dolgunk. És ami ezen túl igazolja a hely hitelességét, az a karitatív szervezetek masszív jelenléte a szentély körül. Továbbá egy másik szempont: az erőfeszítés, amit a keresztény formáció érdekében tesznek. Évente szerveznek konferenciákat eltérő szinteken és közönségeknek (papoknak, orvosoknak, szülőknek, fiataloknak, pároknak…).

A korábbi, jugoszláviai püspöki konferencia dekrétuma, melyet a balkáni háború előtt bocsátottak ki, és amelyben ellenjavallották a püspökök által Međugorjéba szervezett zarándoklatokat, hatályát vesztette – tette hozzá. – Vannak más helyek is, ahol szintén jelenésekről számolnak be, mint például a ruandai Kibeho, ahol az egyházmegye püspöke engedélyezte a kultuszt, és elindította a jelenések valódiságára irányuló vizsgálatokat.

Henryk Hoser arról is beszélt, hogy a XVI. Benedek pápa által létrehozott, Camillo Ruini bíboros által vezetett, és a jelenések valódiságának vizsgálatát célzó bizottság végső véleménye kedvezőnek tűnik.

Számomra különösen is megindító látni, hogy minden látnok a családi életet választotta –töprengett el Hoser érsek. – Napjainkban a családi élet óriási jelentőséggel bír. Mindannyian családból jövünk. Harminchét év telt el! Akik akkor tinédzserek voltak, ma már nagymamák!

Mindenesetre a végső döntést a pápa fogja meghozni. A dokumentumok már az államtitkárságon vannak. Bízom benne, hogy a végső döntés megtörténik – zárta nyilatkozatát a Szentszék különleges küldötte.

Forrás: Aleteia

Fordította: Koszoru Péter

Magyar Kurír

You have no rights to post comments