Kevés cella, sok elítélt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. február 02. péntek

Viszonylag széles körben ismert tény, hogy a magyarországi börtönrendszer túlzsúfolt: túl sok az elítélt a börtönben található férőhelyek számához képest. Bár ez tagadhatatlanul így van, ugyanakkor vannak országok, ahol szinte összehasonlíthatatlanul rosszabb a helyzet ezen a téren.

Gyakran esik szó a magyarországi börtönrendszer problémáiról. Az egyik legnagyobb gondot a börtönök túlzsúfoltsága okozza: a World Prison Brief összeállításából kiderül, hogy hazánkban a börtönrendszer kihasználtsága 129 százalékos. Bár ez nyilván nem a legjobb adat, ugyanakkor vannak országok, ahol sokkal rosszabb a helyzet.
Például Haitin a börtönrendszer kihasználtsága 454 százalékos. Ennek eredményeképpen 80-100 embert is bezsúfolnak egyetlen cellába, a fogvatartottak pedig alultápláltságtól és betegségektől szenvednek. Számos fogoly úgy ül börtönben a karibi országban, hogy el sem ítélték.
Hasonlóan rossz a helyzet a Fülöp-szigeteken is, ahol Duterte elnök drogellenes háborújának kezdete óta rengeteg embert börtönöztek be. Ennek eredményeképpen az ottani börtönök kihasználtsága 436 százalékos. Jó példa a Quezon Városi Börtön, amit 262 fogvatartott számára építettek, ehhez képest több mint 3000 embert börtönöztek oda be.
Ezekhez az országokhoz képest a magyarországi börtönrendszer túlzsúfoltsága nem tűnik annyira drámainak. Hazánk a 68. helyezett a listán.
(penzcentrum.hu)

You have no rights to post comments