Újabb csapás az evolúciós embertanra: beszélt és hajózott a Homo erectus

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. február 21. szerda

A felegyenesedett embernek a miénkhez hasonló testfelépítése volt, értett a főzéshez, gyártott magának eszközöket, és egy új elmélet szerint bizonyos fokig a hajózás tudományát is ismerte, ám ehhez szüksége volt az artikulálatlan morgásoknál valamivel bonyolultabb nyelvre. Valahogyan mégiscsak meg kellett mondani a társainak, hogy mikor evezzenek, és mikor ne - állítja Daniel Everett, a massachusettsi Bentley Egyetem professzora.

A Homo erectus több mint 1,8 millió évvel ezelőtt jelent meg Afrikában, eljutott Ázsiába és Európába, valamint Indonéziába. Az indonéz Flores-szigeten 2003-ban megtalált csontvázat is ennek a fajnak tulajdonítják, amiből arra lehet következtetni, hogy a tengereken is át kellett kelnie.
Az óceánok sohasem gátolták a Homo erectust az utazásban. Bejárta a világot, eljutott a Flores-szigetre, legyőzve a világ egyik legnagyobb óceáni áramlatát - mondta Daniel Everett, a massachusettsi Bentley Egyetem professzora, a How Language Began című könyv szerzője. Hozzátette: „elhajóztak Krétára és több más szigetre is. Ezt csak szervezetten lehetett megvalósítani: vízi járműre volt szükségük és legalább húsz fős csapatokat kellett alkotniuk, hogy eljussanak ezekre a helyekre”.
A közös hajókázáshoz pedig kellett valamilyen tengerésznyelv, ami bonyolultabb annál a morgásnál, amit eddig a Homo erectustól feltételeztek. Néhányan úgy vélik, hogy a nyelv csak a Homo sapiensnél alakult ki, vagyis csak 200 ezer éve, Everett azonban úgy véli, ennél régebbi az emberi nyelvek eredete. Ezt az elméletét arra építi, hogy csak összehangolt evezéssel tudtak az előemberek nagyobb távolságot megtenni.
Everett elismeri, hogy a Homo erectusnak nem lehetett akkora hangkészlete, mint a mai embernek, elsősorban azért, mert híján volt a beszéddel kapcsolatos gének csoportját vezérlő FOXP2 gén egy verziójának, amely a modern és a neandervölgyi emberben is megtalálható. Szerinte mindössze két hang is elegendő egy nyelvhez, és a Homo erectus valószínűleg ennél többre is képes volt.
Az új elméletet páran meggyőzőnek találják, de néhányan teljesen elvetik. Kevin Laland például a skóciai St. Andrews-i Egyetem viselkedés- és evolúcióbiológiai professzora arra mutatott rá, hogy a nyelv nem csak úgy hirtelen megjelent a maga modern formájában, hanem fokozatosan alakult ki, néhány szóból és egy kevés nyelvtanból. Elképzelhetőnek tartja, hogy a Homo erectus rendelkezett valamiféle előnyelvi képességgel. Saját kutatásai is ezt támasztják alá.
Chris Stringer, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a Homo erectus jó tengerész volt. Szerinte akár a növényzettel együtt is átsodródhatott szigetekre. Ő inkább a 700 ezer és 300 ezer évvel ezelőtt élt heidelbergi emberről (Homo heidelbergensis) tudja elképzelni, hogy képes volt bizonyos szintű beszédre, mert annak már eléggé összetett élete volt, hogy szüksége legyen a beszédre.
(MTI, index)

You have no rights to post comments