Ferenc pápa sürgető felhívása: A rosszat nem lehet újabb rosszal legyőzni!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. február 26. hétfő

Február 25-én, vasárnap délben Ferenc pápa az Angelus elimádkozása után, sürgető felhívást tett közzé a szíriai békéért, különösen a háború súlytotta Kelet-Gútában kialakult humanitárius katasztrófahelyzetre tekintettel.

A Szentatya szavai az Angelus elimádkozása után a következőek voltak:


„Kedves testvéreim, ezekben a napokban gyakran gondolok a szeretett és sokat szenvedett Szíriára, ahol fokozódott a háború, különösen Kelet-Gútában. Ez a februári hónap hozta az egyik legvéresebb összecsapást a hét éve tartó konfliktus során: százak, ezrek haltak meg a polgári lakosságból, kisgyermekek, asszonyok, öregek; kórházakat bombáztak; az emberek nem jutnak élelemhez… Testvéreim, mindez embertelen! A rosszat nem lehet újabb rosszal legyőzni. És a háború rossz. Ezért sürgető felhívást teszek közzé annak érdekében, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak, engedjék be a humanitárius segélyeket – élelmet és gyógyszert –, és evakuálják a sebesülteket és a betegeket. Imádkozzunk közösen Istenhez, hogy ez késedelem nélkül megvalósuljon!”

A pápa szavait rövid csend követte, majd a Szentatya a Szent Péter téren állókkal elimádkozta az Üdvözlégy Máriá kezdetű imádságot.

Több mint 500 civil halt meg, amióta a szíriai kormányerők nyolc napja elkezdték a Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gúta bombázását. Az áldozatok között legalább 120 gyerek is van.

Az ENSZ BT egyhangúlag február 24-én, szombat este 30 napos tűzszünetet szavazott meg, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott térségbe. Ennek ellenére továbbra is harcokról érkeznek hírek, a 2013 óta ostromlott, 400 ezer lakosú Kelet-Gútából.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán felszólította a feleket, hogy vessenek véget a „földi pokolnak”: azonnal szüntessék be a harci cselekményeket a térségben.

Szíriában több mint 13,1 millió polgári személy szorul jelenleg humanitárius segélyre, közülük 6,14 millióan belső menekültek. A háború hét éve alatt több mint 340 ezren haltak meg.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments