Keresztény széljegyzetek egy miniszterelnöki évértékelőhöz

Kategória: Eheti Megjelent: 2015. március 02. hétfő

Jó érzéssel hallgattam a beszédben a szép mondatokat hazánkról… mégis tennék néhány megjegyzést, nehogy úgy járjunk, mint a kopaszodó ember, aki maradék haját ráfésüli a kopasz foltra és azt hiszi, ő ugyan látja a tükörben, de a többiek nem veszik észre. Pedig dehogynem!

Elhangzott, hogy csökken a halálozás, nő a házasságok és a megszületett gyermekek száma és csökken az abortusz. Ennek oka pedig a családokat segítő kedvezmények, amelyek tovább is nőnek majd. Igen, van ebben igazság, nagyon köszönjük! Mindazonáltal nézzük meg kicsit közelebbről ezt a dolgot!
Tudjuk jól (legalább a statisztikai felmérésekből), hogy minél tehetősebb valaki, általában annál kevesebb gyereket vállal – és fordítva: bármily különösnek tűnik, a szegényebb családoknál magasabb a gyereklétszám. Épp azoknál, akik az adókedvezményekkel nem, vagy alig tudnak élni – nincs miből leírni -, és inkább kárvallottai a családtámogatási rendszer átalakításának (csak 18 éves korig van támogatás, csökken annak összege, stb.). Kik vállalnak több gyermeket? A szegények – cigányok és magyarok -, illetve, a keresztények (szegényebbek és gazdagabbak egyaránt). És ezek közös halmaza.
A keresztények. Tudom, nehéz a sivár, ám szakszerűnek tűnő tények mellé ilyen misztikus dolgot bevonni, de a kegyelem nélkül vajon elegendő magyarázatot találunk sikereinkre?
Jogszabályi szinten elvileg valamivel nehezebb gyerekgyilkosságot (abortuszt) elkövetni, mint régebben. Valójában azonban ugyanolyan könnyedén elvégezhető, a kórházak szülészetei még mindig mészárszékek (is) és többszörös tapasztalatom, hogy az orvosok még mindig az abortuszt ajánlják az „átlagostól eltérő” magzatok anyukáinak. Ez e legegyszerűbb pénzkereset, naponta több is elvégezhető (és közben micsoda gonoszság)! Ráadásul melyik magzatra lehet elmondani, hogy pont „átlagos”? Hiszen mindegyik eltérhet valamiben. Az általam az utóbbi egy évben hallott mindhárom esetnél, ahol a – keresztény – anyuka elutasította az abortuszt, végül egészséges kisbaba született. De milyen stressz és szorongás kísérheti ilyenkor az áldott állapotot, aminek örömteli várakozásnak kellene lennie!
Polgári Magyarország, mondhatom! És mégis csökken az abortuszok száma – vajon miért? A keresztények imái, hite és reménye miatt…
Gazdasági növekedés és csökkenő infláció - nagyszerű dolog. Igaz, a nemzetközi környezet is kedvező, mindenütt alacsony az infláció és rengeteg pénzt pumpálnak a gazdaságokba, a növekedés reményében. Igaz, hogy a keleti nyitás sem sikertörténet (egyelőre legalábbis). Igaz, hogy a hitelezés (és a beruházások) még mindig nem indultak be. Akkor miért mégis?
Csökken a munkanélküliség? Nagyszerű dolog. Ha csak közmunka, akkor is, személyes tapasztalatom, hogy milyen tartást tud adni egy évek óta munkanélküli embernek, ha végre dolgozhat és bért kap érte. De az is igaz, hogy milyen szégyenletes helyzetbe tudják hozni a közmunkásokat a munkáltatók. És az is, hogyan élnek vissza, dolgoztatnak nyolcórás, esetleg egyetemi diplomát igénylő munkakörökben diplomásokat közmunkásként, közmunkás bérét. Nyilvánvaló, a közmunka csak időleges hiánypótlás és nem stabil munkahely. Ehhez még tegyük hozzá, a fiatalok, az első munkavállalók körében kiugróan magas a munkanélküliség aránya – és mégis nőtt a házasságok és gyermekvállalások száma. Miért? Mert a keresztények imádkoznak, családokban élnek, imáik, életpéldájuk és a kegyelem megtartja a többieket is…
Miniszterelnökünk egy helyen azt nyilatkozta, nála fociszeretőbb már csak a lengyel miniszterelnök, aki tízezer kis focipálya megépítését, felújítását finanszírozta kormányával az elmúlt években. Úgy érzem, ez szimbolikus – és én inkább szeretnék tízezer kis pályát, mint néhány nagy stadiont. Az mintha egy polgáribb megoldás lenne…
Kereszténydemokrata politikáról beszél a miniszterelnökünk és én sóvárogva várom, hogy ezt megláthassam. A boltok vasárnapi zárva tartása ennek apró nyitánya lehetne, ami legalább a kiszolgáltatott dolgozók egy részét kimenti a vasárnapi bérrabszolgaságból. Ha ezért támadják a kormányt, az nem baj – és milyen szomorú, hogy a kereszténydemokratákról inkább Tömjén Zsóti fehér lovas produkciója vagy vadászkalandjai, esetleg főminisztereink egyéb urizálásai jutnak az emberek eszébe.
Van miért imádkozni! Meggyőződésem, hogy Isten kegyelmei nélkül ezek a féleredmények se lennének. Egyelőre csak Isten keze billenti a mérleget a jó irányba. Még semmi sem stabil, semmi sem kellően megalapozott és több a kirakat, mint a valóság. Több a gyűlölet és viszály, mint a megértés és összefogás. Még mindig a lejtőn vagyunk és leginkább a keresztények imái fékezik a csúszást.
A hazugságok és féligazságok tovább nyomnak minket. Mert nem elég azt mondani, hogy a liberálisok ne vádoljanak minket korrupcióval, miközben alig él ma ember hazánkban, akinek ne lennének ismeretei és tapasztalatai (!) a hazánkat átszövő erőteljes uram-bátyám korrupcióról! Nem elég a maradék hajunkat kopasz fejünk tetejére simogatni, mert hajunk egyre kevesebb, a világosság egyre nagyobb… (Igaz, Rákosi elvtárs is kopasz volt, aztán milyen jól állt neki! Már ameddig…)
Kopaszságunk eltüntetésére az egyetlen valódi hajnövesztő módszer a megtérés Isten tanácsaihoz és a jó lelkiismeretből fakadó tettekhez…
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

Hozzászólások   

+1 #7 szerk 2015-03-06 12:13
Kedves KaraMella!
Én azzal kezdtem a cikket, hogy örülök az eredményeknek. Nem vagyok ellenérdekelt, sőt! (Hiszen mi és hosszú évek óta imádkozunk, dolgozunk hazánkért...) A kopasz folt azonban ott van - és én nem akarom szépíteni a helyzetet, mert erre is áll, hogy növeli, ki elfödi a bajt. Írásomat nem támadó szándékvezette, de a napok sodrának benyomásai, személyes tapasztalatai igen. Adja Isten, hogy minél kevesebb rossz, és minél több jó tapasztalatunk legyen a jövőben!
Imával és szeretettel: Gyula
+2 #6 KaramElla 2015-03-06 11:27
Kedves Petro Mari es sz.f.m., koszonet, hogy ezeket leirtak. Azt gondolom, hogy epiteni sokkal nehezebb, mint rombolni. Az epikezes egy megalmodott epulet, es sok idobe telik, mire ez az eredmeny lathatova valik. Amig epul, csak a port, piszkot, sarat latjuk korulotte. Ahelyett, hogy erre koncentralunk, orulni kellene, hogy valami uj epul. Orban, ahanyszor csak lehetosege volt ra, nyilvanosan is tanusagot tett, es mindig is hitet tett amellett, hogy ugy kapta a hatalmat, es szolgalni akar vele. A valasztasi gyozelme utan azt mondta: dicsoseg az Istennek. Az evertekelon is bevallotta, nem vagyunk tokeletesek, nem vagyunk szentek, de torekednunk kell ra. Meg a reformatusoknak is :) Kedves Gyula, a jelenlegi helyzetben, talan egy harmadik vilaghaboru lehetseges kuszoben, en ezeket a "szereny eredmenyeket" is oriasinak tartom. 
#5 Petro Mari 2015-03-03 14:46
Elemzés a Financial Times-ból

Aligha túlzás az a kijelentés, hogy Angela Merkel német kancellárt leszámítva az újraválasztott Orbán Viktor magyar kormányfő Európa legnagyobb hatású politikusa. A radikális pártok a kontinens minden sarkában csodálják, politikai húzásait az európai politikai elithez tartozó kollégái másolják, miközben ostorozzák őt. Tevékenységének hatása erősödni fog Kelet-Közép-Eur ópában, ahol az átlagemberek dühösek életük kilátástalanság a miatt, a politikusok pedig kétségbeesettek és a cinikusak tehetetlenségük miatt.

Orbán Európa második legnagyobb hatásu politikusa - írja a Financial Timesban (FT) megjelent cikkében Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiák Intézetének igazgatója.

Vidáman sasszézik ide-oda az unió szabta korlátok között. A konszenzuskeres ő,liberalizmusr a hajló, az európai intézményekért lelkesedő Merkel szöges ellentéte. Támadása a bankok ellen a pénzügyi központok ellen lázadó Occupy Wall Street mozgalom hősévé teheti Orbánt, ugyanakkor az, hogy a GDP három százaléka alatt tartja a költségvetési hiányt, a Wall Street-i pénzemberek elismerését váltja ki.

Az Orbán-adminiszt ráció meglepő teljesítményt produkált: egyszerre tudta kiszolgálni a választók és a piacok elvárásait.
Orbán sikerének hátterében a megalkuvás és a józan ész sajátos keveredése áll - véli a bolgár politikai elemző. Egy sor ellentmondást képvisel.
Egyszerre fiskális héja - a költségvetési hiány merev leszorításával és az államadósság elleni harccal - és híve a keynesista állami beavatkozásnak.
Élesen bírálja az EU-t, de még mindig a legnagyobb akadály a Jobbik útjában, amely kiléptetné Magyarországot az unióból, ha tehetné.
1989-ben követelte a szovjet csapatok kivonását az országból, most behívta az orosz tőkét, hogy irányt szabjon Magyarországnak.

Orbán Viktor olyan politikus, akinek elemi tehetsége van arra, hogy meghallja az idők szavát.
Kíméletlen, érzelemmentes, viszont hatékony.
Nem ő változott meg, hanem a politikai széljárás.

A magyarok azzal a reménnyel adtak kétharmados támogatást Orbánnak, hogy
korrigálja azokat az igazságtalanság okat, amelyek 1989 óta érték.
#4 Petro Mari 2015-03-03 14:25
...... minden elsietett vagy netán rossz lépés ellenére....... és ha egyetértesz
vele ....add tovább..... és imádkozz, hogy a sok nehézség és támadás
ellenére , mindannyiunk érdekében, ki tudjon tartani ezen az úton .....

VANNAK, AKIK EZÉRT ACSARKODNAK ELLENE.

"De volt az életemnek egy pillanata, amikor úgy éreztem, hogy ami elmaradt,
azt be kell pótolni, helyére kell tenni. A dolgoknak a helyükre kell
kerülniük. S miután engem református hitben kereszteltek - és ez így van
jól, úgy gondolom, az ember legyen az, ami -, ezért amikor az a pillanat
eljött, akkor konfirmáltam. A konfirmálás a mi meggyőződésünk szerint
életre szóló fogadalomtétel, ahol az embernek világosan választ kell adni,
hogy mi végre is tekinti magát kereszténynek. Úgy fogalmaztam, amikor a
konfirmációm elérkezett, hogy nem tudtam mindig, de mindig éreztem, és ma
már biztosan tudom, hogy eddig is velem volt az Isten - akkor is, amikor
nem figyeltem rá, és nem tudtam -, és azért teszem ezt a fogadalmat, hogy
ez ne is változzon meg, maradjon velem, sőt ne csak velem, hanem azokkal
is, akik számomra fontosak, és akiket szeretek. Így jutottam el a
konfirmációig. Azóta annak a mondatnak a jegyében próbálok élni, meg végzem
a munkámat, amit úgy hívnak, hogy az Isten dicsőségére és az emberek javára
élni. Amit le tudok fordítani a szakmánk nyelvére is, ami úgy hangzik, hogy
nekem az országot kell építenem, kis o-val, az országot - ami a magyar
nemzet e világi országa -, és nagy O-val is, az országot, Isten országát,
és ez a magasabb rendű célja és értelme annak, amit teszek."
Dr. Orbán Viktor Azt gondolom, amit tett eddig, azt ennek szellemében tette! És ezt köszönni kell, és imádkozni érte!
+3 #3 sz.f.m. 2015-03-03 08:57
Én meg arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy verbális háborút nem a kormányunk, hanem a "pokoli szellemek hadserege, művei és tervei ellen" szükséges folytatni. Különösen a keresztényeknek . Szeretettel:




sz.f.m.
+1 #2 szerk 2015-03-03 07:16
Én sok mindenben igazat adok neked. Az írásban arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy az eredmények nem pusztán emberi akarat, terv, cselekvés eredményei - mert ahhoz elégtelenek -, hanem Isten kegyelmének hatása (is), ami a keresztények imái nélkül nem volna meg...
+1 #1 sz.f.m. 2015-03-02 21:59
HA arról számol be egy miniszterelnök, hogy haladt-e az ország előre a saját munkája nyomán, ahhoz kellenek számok. Én adok hozzá egy kis személyes statisztikát. 2013. január 1 óta a fűtés számlám 70,502.- Ft-tal, a villanyszámlám 25,149. Ft-tal, a víz számlám 3746.- Ft-al csökkent. A közös költséget nehezebb kiszámolni, de az is csökkent. A nyugdíjam minden évben emelkedett, és nem adózik.
Ezekkel a számokkal a saját háza táján mindenkinek tisztában kellene lenni és legalább Istennek meg kellene köszönni! Én a szeretett hazánk kormányának is megköszönöm.
Ami a korrupciót illeti, magunkon kell kezdeni a megszüntetését. Alig ismerek olyan embert a környezetemben, aki bármilyen előnyért ne lenne kész korrupcióra. Mióta divat ebben az országban, pl. egy lakásfestésről számlát kérni? Ki a korrupt? Mi magunk és szeretjük elnézően kezelni a saját bűneinket.
A katolikus karizmatikus Margolescu Cotiso előadásban hallottam, hogy még a megtért keresztények is csalnak az adóbevalláskor, nem váltanak buszjegyet, stb. A minap Ervin atya azt találta mondani a prédikációjában , hogy hiába imádkozik valaki, ha nincs a kegyelem állapotában. És ez abszolút igaz! Vádaskodunk, lázadozunk, másokat besározunk, mit ér az imánk?
A gyerekvállalás kérdése egy roppant érdekes dolog. Nekem úgy tűnik, hogy éppen a módosabb fiatalokat szeretné a kormány bátorítani gyerekvállalásr a. És én ezt nagyon támogatom!
A stadion ügy nagyon szimpatikus nekem. Ha jól emlékszem, amikor a 2010-es kormány megalakult, volt egy csomó állami adósság, volt egy csomó önkormányzati adósság, és privát adósság – lakáshitel, gk. stb. – és volt egy csomó uniós pénz, ami egyszerűen bent ragadt volna, ha nagyberuházások at nem indít a kormány, lehetőleg olyan, amibe nem kötnek bele az EU-ban és az önrészt tudja az állam mellétenni. Én is stadiont építettem volna. Mert arról még csak lehet hallani, hogy minek épül stadion? De arról nem, hogy mi épüljön helyette, hol épüljön, hogyan épüljön, meg vannak-e a szükséges feltételek???
Rendkívül örülök annak, hogy megszabadította a kormány az önkormányzatoka t az adósságuktól, mert nyitott egy „fejlődési pályát” számukra, persze csak ha akarnak fejlődni. Mindazon által, hazánkban roppant kevés a kreatív és innovatív gondolkodású vezető. Mondhatni, mint a fehér holló. Viszont van egy csomó párt, akik abban innovatívak, hogy mindent rossznak kiáltanak ki, amit a kormány tesz. Egyik ellenzéki hölgy pl. azt találta mondani a Paks II.re, hogy ősbűn. És miért mondta ezt? Mert nem olvasta a Bibliát, a Teremtés könyvét, és halovány gőze sincs neki arról, hogy miért átkozta meg Isten a földet? Miért büntette meg az embert? Az ősbűn miatt!
Sokat, nagyon sokat kell még imádkozni, hogy hazánk a Szeretet földje legyen, de még többet böjtölni. Pl. a szavainkkal, zúgolódással, vádaskodással, lázadozással, stb. Hogy a kegyelem állapotában legyünk és meghallgatásra leljünk.


Áldott NAGYBÖJTÖT!

pax
sz.f.m.

You have no rights to post comments