A szabadság-isten megszállása alatt

Kategória: Eheti Megjelent: 2015. június 29. hétfő

Hogy Isten szeretetétől elszakítva a szabadság-egyenlőség-testvériség világi szentháromsága hová vezet, azt már megmutatta a nagy francia forradalom vezetői által gyakorolt terror. Az árja testvériség-isten ránk szabadította a fasizmus rettenetét, a kommunista egyenlőség-isten diktatúrájára pedig mi is emlékezhetünk. Most pedig megmutatkozik előttünk a liberális ateista mennyország szabadság-istene is, teljes pompájában…

Ez a „mindent szabad” - és ami ehhez szorosan kapcsolódik -, a „nem kell senkivel törődnöm” vallása. Ha csak az a fontos, ami nekem jó, akkor nem kell törődnöm a másik emberrel, nem kell törődnöm a családdal, a közösséggel, a hazámmal. Ha külföldön több pénzt fizetnek, akkor oda megyek, mert semmi más nem érdekel, csak hogy nekem most jó legyen! Ha egy új nőt/férfit kívánok, akkor azt akarom, a régi nem számít. Nem kell a házasság, nem kell a család, nem kell felelősséget vállalnom senkiért! A gyerekkel is csak a gond van, munka és szorongás – az sem kell!
A szabadság-isten díjazza az erőt. Ha te vagy az erősebb, a hatalmasabb, akkor megteheted. Nincs szükség a szolidaritásra: aki szegényebb, az csak magának köszönheti. Aki gyengébb, az csicska, úgy is kell bánni vele. A feleségedet/férjedet is elhagyhatod, ha neked úgy tetszik. A gyereket is megerőszakolhatod, hiszen te „szereted” őt és ő is biztos szeret, csak még nem tudja kimutatni… Kipróbálhatsz minden perverziót, a törvény megvéd téged, hiszen szabadságod van rá, csak a te döntésed számít! Elmagyarázhatod, hogy a homoszexualitás genetikai adottság, tehát változtathatatlan, ugyanakkor a kisgyerekek az óvodában mégse legyenek fiúk vagy lányok, mert az megakadályozza, hogy később szabadon megválaszthassák a nemüket. Nem baj, ha mindez ellentmondásban van egymással – erre is szabadságod van és a törvény megvéd téged!
Szidni akarod a másikat, ráadásul névtelenül, felelősség nélkül – megteheted! Szivárvány-világháló: a tiéd, élj vele! Tölts le, nézz meg mindent, amire csak a legtitkosabb álmaidban vágytál – ingyen a tiéd, hiszen szabad vagy! Mondj ki, írj le, jeleníts meg mindent, éld ki minden indulatodat, gyűlölj szabadon – ez a te szabadságod!
Az időd csak a tiéd, a pénzed csak a tiéd, az életed csak a tiéd, azt teszel vele, amit akarsz! Nem kell osztoznod senkivel, nem kell hálásnak lenni semmiért, az a tiéd, amit megszerzel! A kábítószerből akarsz pénzt? Ha ügyes vagy, ha jól csinálod, még filmet is fognak forgatni rólad! Gazdasági hatalom? Megkapod. Politikai hatalom? Megkapod. Te vagy az új példakép, aki mindent megszerez magának: pénzt, nőt, sikert, hatalmat – mi kell még?
Zavar valami? Zárd el magad előle! Húzz falakat a házad köré, kamerázd be a környéket! Már az óvodába is tégy beléptető-rendszert, hogy csak az juthasson be, akit te akarsz! Légy ravasz és kíméletlen, mert minden erőst fenyeget egy másik erős, ne hagyd, hogy elgyengítsenek!
Íme: szabadság-isten felért a csúcsra, teljes törvényi védelmet élvez és mindenki láthatja, mit kínál az őt imádóknak. De mi van azokkal, akik nem akarnak a hódolói lenni? Mi van a kicsikkel, a vesztesekkel, mi van az erkölcsösökkel? Ők bizony a bűn alá lesznek rekesztve. Mert bűn gyengének lenni. Bűn kicsinek lenni. Bűn tisztességesnek lenni. Bűn „homofóbnak” – ami azt jelenti, heteroszexuálisnak - lenni, bűn kiállni a család mellett. Bűn üldözöttnek lenni – hacsak nem a legújabb perverzió miatt üldöznek, mert akkor hős vagy –, mindezek miatt bűn kereszténynek lenni.
Bűn betegnek lenni – minden bűn, ami zavarja az „én” szabadságomat. Tessék innen eltüntetni! El az öregekkel, el a betegekkel, el a gyerekekkel – hát nem ezért fizetjük az adót? (Nehogy valaki félreértse: nem, nem ezért…)
Tapasztalhatjuk, hogy szabadság-isten tömegével hódoltatja meg az embereket, népeket. Akik pedig valamiért mégsem akarnának hódolni előtte, azokat felszívja a radikális jobb- vagy baloldal a maga egyszerű, kőkemény féligazságaival. Csalogatja a radikális muszlim hit, amelyik teljes azonosulást és teljes védelmet kínál, hitet és erkölcsöt – de milyen áron?
A keresztény egyházak is megteszik a maguk ajánlatait. Megteszik hamisan: a „bővelkedő élet” evangéliumával, az „elvárások nélküli szeretet” evangéliumával, vagy megteszi muzulmán módra, a „törvény mindenekfelett” biztonságával is.
És megtette Ferenc pápa is a maga ajánlatát: a krisztusi hit megélését a kicsik, a szegények, a betegek között. A szabadság-egyenlőség-testvériség eszméjét, de már Istennel együtt, Jézus Krisztus megváltó művéből eredeztetve és visszavezetve Hozzá. Testvériség és szolidaritás minden teremtménnyel is, ahogy új enciklikája tanítja. Osztozás az anyagi és lelki javakban. Egyenlőség a Mennyei Atya előtt – de mindezt Jézus Krisztus Örömhírén és megváltó művén keresztül.
Ez bizony keskeny út, és kevesen járnak rajta. Tele van bizonytalansággal, önmegtagadással, imával, szenvedéssel… de mégis, ez a jó ajánlat, ami az Életre visz.
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments