Terror, és ami mögötte van

Kategória: Eheti Megjelent: 2015. november 16. hétfő

A terrornak megvannak a maga európai hagyományai, amire visszaemlékezhetünk. Időről-időre való megjelenésének vannak szociális okai. Ideológiai, nemzeti különbségek is fűthetik, és a mélyén ott húzódik egy olyan ok is, amiről csak mi, keresztények tudunk beszélni.

Ha visszaemlékszünk az elmúlt évszázad történelmére, rögtön láthatjuk, hogy az 1800-as évek végéről az 1900-as évek elejére áthúzódóan milyen sok terrorista merényletet követtek el Európában, általában politikusok, arisztokraták, dinasztikus vezetők ellen. Ezek legjelentősebbike a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni sikeres merénylet, ami az I. Világháborút kirobbantó katalizátor-eseménnyé vált. Ha most nem beszélünk az intézményesített náci és szovjet terror-cselekményekről, akkor a következő nagy hullámot a ’70-es évek szélsőbaloldali és szélsőjobboldali terrorhulláma jelenti, a Vörös Brigádoktól a P2 páholyon át a palesztin gépeltérítőkig. És most itt a legújabb hullám…
Ha az okokat keressük, rátalálhatunk a nemzeti függetlenségi mozgalmakra, radikális ideológiákra és a megoldatlan szociális problémákra, amelyek egymásra is ráerősítenek. Gavrilo Princip – Ferenc Ferdinánd gyilkosa -, egyszerre gondolhatta magát hatalomellenes anarchistának és a szerb nemzeti mozgalom aktivistájának, aki az elavult Monarchia megdöntéséért és Nagy Szerbia megvalósulásáért küzd. A német Vörös Brigádok tagjai marxista-maoista forradalmárnak vallhatták magukat, akik az elnyomott munkásokért küzdenek a nemzetközi imperializmus ellen, de egyben a nemzeti felszabadító mozgalmak élharcosainak is hihették magukat. És most itt vannak a mostani robbantók, akik az igaz hit harcosainak, sőt mártírjainak hiszik, fanatizálják magukat és a saját gettóik hőseivé akarnak válni.
A terror mögött mindig felsejlenek nagy megoldatlan problémák. Felszínesen mondhatjuk a mostani merényletről: franciák gyilkoltak franciákat. Kicsit bővebben: harmadik generáció óta Franciaországban élő, franciául beszélő, észak-afrikai hátterű muzulmán francia állampolgárok öltek francia állampolgárokat. És egy kicsit még tovább bővítve: lepusztult gettóban élő, munka- és jövő nélküli, a radikális iszlám felé forduló fiatal francia muzulmán állampolgárok öltek francia állampolgárokat. Azaz többszörösen megoldatlan integrációs problémával állunk szemben: sem gazdaságilag, sem kulturálisan nem sikerült integrálni ezeket az embereket az országba. De ha visszanézünk, akkor a többi terrorhullámnál is hasonló hatalmas és megoldatlan gazdasági, nemzetiségi, vallási problémákat látunk.
Az eredmény? Az I. Világháború Európa kollektív öngyilkossága volt, ami semmit nem oldott meg, de kivéreztette a kontinenst és olyan új problémákat generált és betonozott be, amik egyenesen vezettek a II. Világháborúhoz (és amelyek részben máig megoldatlanok).
 „Gyümölcséről ismerni meg a fát.” Ki ültette el a terror fáját közénk, amelynek gyümölcse gyűlölet és halál? Mi keresztények nem állhatunk meg pusztán a történelmi, ideológiai, szociális okoknál. Elismerjük, hogy ezek mind komoly tényezők lehetnek, ezért ezeket orvosolni kell. Kilátástalan élethelyzetben lévő fiatalokat könnyen lehet fanatizálni. Munkát, egy értelmes élet lehetőségét kell biztosítani számukra – ez nagyon nehéz feladat, de még ha tökéletesen megoldanánk, az sem lenne önmagában elég. (A ’70-es évek terrornemzedéke középosztálybeli fiatalokból állt össze…) A terror gyökerében ugyanis nem egy emberi - szociális vagy ideológiai - ok húzódik meg, hanem az ősi gonosz, a viszály és gyűlölet szelleme, a sátán. (Erről a világ nem akar tudni, de mi keresztények ismerjük őt és műveit.) Ezért nem elég a szociális program, itt a lelki-szellemi küzdelem felvállalására van szükség imában, szeretetben, Jézus Krisztus Örömhírének meghirdetésével.
Szerencsétlen fiatalok, akik a párizsi koncertteremben kórusban énekelték, hogy a sátánt akarják megcsókolni – megkapták a sátán csókját és talán már túl későn döbbentek rá, hogy mibe is keveredtek! És mi lesz a sorsuk azoknak az elbolondított fiataloknak, akik azt hiszik, hogy az igaz hit mártírjaiként vállalják az öngyilkos merényletet – mi lesz, ha találkoznak Istennel és rájönnek, hogy nem a szűz hurik várják őket, hanem ítélet a tetteik felett…
A legutolsó francia merénylet után a facebookon először megjelent a felirat: imádkozzunk Franciaországért – majd ezt hamarosan felváltotta a „semleges” francia trikolór, illetve a nyolcvanas évek new age békeszimbólumára emlékeztető kör az Eiffel-toronnyal. Ügyes és kifejező grafika az is - de mi azért csak maradjunk az első változatnál, az imánál, és nem csak Franciaországért…
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

Hozzászólások   

#11 Keresztelő 2015-12-01 15:40
Nem könnyű a választás, mert a szeretet szolgáit egyszerűen bolondnak vélik, akik az erő alkalmazásával azt csinálnak, ami nekik előnyös.
A szeretet pedig valami furcsa dolog. Nem látszik a gazdaságossága, néha még a béke is hiányzik körülötte. Jézust például le akarták hajítani a szikláról később pedig keresztre feszítették.
Nem könnyű ezt választani.
#10 Gregory 2015-11-30 17:40
Kedves Keresztelő,
lehet, hogy az Evangélium hozzáférhető az egész világon, de hogy mennyire ismeretes, azt nem tudom. Másrészt, még ha ismered is, ott van a kérdés, hogy hiszed-e? Vagy manapság inkább: úgy hiszed-e, ahogy írva van? Annyifélék vagyunk, más kultúrák, más-más múlt, ahonnan jövünk, más szellemi szint. Én úgy gondolom, hogy nem lehet meghúzni egységes vonalat, hogy aki nem hiszi, az nem fogadta be, vagy a lelkiismeret mindenkinek ott van. Szerintem nincs. Az ember belül sok mindent érez, de nem mindenki ugyanazon értékrend alapján, így az ítélet se lehet azonos szabályok szerint, ezt próbáltam "okoskodni" korábban is :) Az a nagy szerencsénk, hogy Isten a szeretet. Ettől persze még feladataink vannak...
#9 Gregory 2015-11-30 17:24
Kedves Gyula, nem haragszom :) Nem is azért írtam, hogy kötekedjek, alapvetően egy oldalon állunk, s azt is érzem, hogy Istennél minden sokkal-sokkal egyszerűbb (és nagyszerűbb) lesz, mint ahogy mi azt itt a földön bonyolítjuk.
#8 Keresztelő 2015-11-18 07:52
Kedves Gregory! Ezt a párbeszédet remélem hasznossá tenni, ezért írom ide, hogy az Evangélium ismeretes szerte a világon, amint ezt te is tudod és ezzel egyetértesz. Az örömhírt viszont nem fogadják el, vagyis nem fogadják be. Ez az elutasítás társadalmi státusa a kóborlásból éppen letelepedett és a minden napi küzdelemben kérgesedett lelkű embernek. Ebben a kemény életben tudták Jézust halálba küldeni. Gondolom, ettől is óv Jézus, amikor tiltja, hogy üldözőinket átkozzuk. 
#7 edit 2015-11-18 07:18
érdekes és elgondolkodtató kérdés, hogy tévedéseinkben elkövetett bűneink, nyerhetnek e bocsánatot, vagy egyáltalán bűn e?
az igázságszolgált atásban is fejtörést okoz, hogy ha valaki drog hatása alatt gyilkol, hogy az enyhítő körülmény e?
és maga Jézus is megszólal: Uram, ne bűntesd Őket, mert nem tudják mit cselekszenek.
a drogos a börtönben, majd kitisztul és cselekedetei tudatára ébred, vagy megbánja, vagy sem.
egyszerű tévedéseinkre mi is napi szinten ráeszmélünk: megbántottam valakit, nem azt tettem ammit kell és ezek a lászólag apró tévedések egy keresztény számára nagy fájdalomat okoznak, mert olyan érzés, mintha én magam verném ostorral Jézust.
az élet nem ér véget a halállal, van tisztítótűz, sírás és fogcsikorgatás, hogy Isten , majd mimódon itél az az Ő hatalma, de a bűnösòkért elmondott ima, és Istennek elmondott védőbeszédünk a bűnös lelkéért, megbocsátásunk, enyhíthett bármilyen bűntetést.

... és ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg minket a gonosztól , mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké Ámen

ahogy ti ítéltek, úgy ítélnek majd meg benneteket is, ha ti megbocsátotok nektek is megbocsátanak majd
-1 #6 siposgyula 2015-11-17 19:23
Kedves Gregory!
Ne haragudj, de ha választanom kell a te okoskodásod és Jézus Krisztus tanítása között, akkor inkább Jézust választom. Minden jót!
Gyula
#5 Gregory 2015-11-17 16:11
Kedves Gyula,
én úgy tudom, hogy a lelkiismeret nevelhető, innentől viszont nem hivatkozási alap. Van akinek jelez a lelkiismerete pl. egy lopott szoftver vagy számla nélküli vásárláskor, van akinek nem. Nem kulturálisan, megszokásból, hanem fel sem merül a lelkifurdalás, különösen, ha nem is hívő. Átrakva ezt egy olyan hitvilágra, ami a miénktől jelentősen eltér, ahol úgy tudom nem bűn a hitetlent megölni, hozzá keverve egy kis tudatlanságot és vallási fanatizmust, én nem gondolom, hogy ő belül bármi lelkifurdalást érzett volna. Aki önmagát is felrobbantja, annak nincsenek kétségei a jó ügy felől. Még csak gyűlölet sem kell hozzá, a maga szempontjából ő az istene tervét hajtja végre. Hogyan ítélhetjük akkor meg őt a mi hitünk szerint?
Ezzel én csak azt akartam mondani, hogy halvány fogalmunk nem lehet, hogy ő milyen ítélettel találkozik, de abban szinte biztos vagyok, nem a ránk vonatkozó elvárások mércéjével fogják mérni.
+1 #4 Lacibá 2015-11-16 22:52
Meg van irva:






Péld

8,5 Ó, ti együgyűek, legyetek okosak végre, és ti balgatagok, térjetek már észre!

Kol

4,5 A kívülállókkal való érintkezésben legyetek okosak. Az időt jól használjátok fel.
Mt

10,16 Íme, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok.
+1 #3 edit 2015-11-16 17:28
még jó, hogy nekünk nem kell azon gondolkodni, hogy mit tegyünk ma, mert a helyes utat már jóval előttünk, a multban kijelölték.
benne van a bibliában megannyi helyen, hogy a jövevényeket szeretettel fogad, kapjon meg mindent amit az ottélők, de vallásukat kint kell hagyniuk a város kapun kívül a híd lábánál azt le kell tenniük. vallásban nincs egyezség, csak Isten létezik és pont.
a mi történelmünkből is jól látható, hogy semmilyen más isten vagy vallás itt lábát nem vethette meg, Istennek legyen hála, még a mai newage terjedése is iggen csökkenő részvételt mutat.

a határt nem katonákkal kell védeni, hanem Isten igéjével, a szolgáló papokkal, hívő keresztényekkel , hogy minden jövevény, mai szóhasználattal migráns tudatában legyen annak, hogy szent földemen nem imádhatnak más istent és más isten dicsőségére itt templomot nem építhetnek.
ez nem fajgyűlölet, hanem a hitem alapja, a keresztény közösség maga.
 aki nem vallotta meg Istent életében, azt Isten sem fogja megvallani halálakor. 
mindenkinek van tudomása Jézus Krisztusról, és nincs mentségük bűneikre, ezt Ő maga mondta amikor közöttünk élt. 
a világ mind a négy sarkára eljutott már az evangélium.
+1 #2 siposgyula 2015-11-16 15:53
Kedves Gregory!
Nem szabad összekeverni a lelkiismeretet a kulturális szabályozottság gal. Az abortusz akkor is gyilkosság, ha a társadalom elfogadja, sőt ajánlja. A lelkiismeret ezt világosan jelzi is, mert az Isten Lelke bennünk. A mennyek országában nincs harag, viszály... aki tele van gyűlölettel, hogyan juthatna oda be? Akkor az már nem a mennyek lenne. Vagy azt gondolod, hogy a muzulmánoknak vagy egy külön, maszek mennyországuk meztelen szüzekkel? A buddhistákat meg visszaküldik csigának? Ez esztelenség. Kérlek, gondold át ezt még egyszer...
Imával és szeretettel: Gyula
#1 Gregory 2015-11-16 13:00
"lepusztult gettóban élő, munka- és jövő nélküli"

- ezt hívják érzelmi manipulációnak, ugye? :) Az ott élők 99%-a szerintem remekül érzi magát és esze ágában nincs dolgozni vagy tanulni. Kulturális különbségek vannak, amivel mi csak az "elfogadás" szintjéig foglalkozunk, de sosem követeljük meg, hogy a mi kultúránkba integrálódjanak , ha már itt vannak. Aki mégis kimondja, az megkapja a fajgyűlölő, kirekesztő, stb. bélyegeket.

A másik: "ítélet a tetteik felett" - az ő hitvilágában ez nem számít rossznak, vagyis a lelkiismerete szerint helyesen cselekedett, akkor milyen ítéletre számíthat? Isten számon kérné rajta a keresztény hit szabályait?

You have no rights to post comments