Mátyás király hibája

Kategória: Eheti Megjelent: 2016. április 18. hétfő

Amikor megjelent a Szent István királyról szóló könyvem, egy olvasó azt mondta, hogy ő mintha Orbán Viktorra ismert volna benne – és ettől én eléggé megrémültem! Aztán elgondolkodva a párhuzamokról, úgy láttam, hogy a mostani miniszterelnökünk inkább hasonlítható Géza fejedelemhez, aki azt mondta, hogy elég gazdag és hatalmas ahhoz, hogy a régi és az új isteneknek egyaránt hódolhasson. Van azonban ennél súlyosabb probléma is.

Ennek megvilágosításához Mátyás király alakját szeretném felidézni. (Róla részletesebben is írtam a Haldokló nemzet – feléledő nemzet című könyvemben, részben onnan is idézek.) Ő kétségkívül korának egyik legtehetségesebb uralkodója volt. Hallatlan munkabírású, testi ügyességével is kitűnő, számtalan nyelven értő, kulturált és gyors észjárású férfi, aki nagyon fiatalon kezdi „politikai pályafutását” és már 17 évesen királlyá választják.
Hihetetlen előnnyel és tartalékokkal kezdi uralkodását, de épp akkora problémákkal is. Ez a határozott és erős ifjú azonban mindezzel megbirkózik. A Hunyadi-vagyon okos kezelésével újabb híveket szerez magának. A köznemesekre támaszkodva – akiket ő emel a hatalomba – letöri a főúri ligát. Nem kíméli még saját gyámját, anyja testvérét, Szilágyi Mihály kormányzót sem. Először fővezérként elküldi a végekre – hogy ne legyen útban -, majd amikor az önállóan akar politizálni börtönbe záratja és halállal fenyegeti. A rendkívüli terhet jelentő adórendszere miatt több lázadást kellett levernie, mint elődeinek bármikor – még szűkebb hazája, Erdély is ellene fordul -, de minden lázadáson felülkerekedik. Megszilárdította a hivatali rendszert és a törvénykezést és saját zsoldossereget állított fel.  Országa gazdagsága és tekintélye akkora, hogy Európában mindenhol a magyar forintot teszik mérőpénzzé.
Mátyás azonban óriási hibát követ el! Beteljesíthetné hivatását, hogy magyar királyként egy felvirágzó ország vezetője legyen – de ő egész Európa ura, német-római császár akar lenni. Képzeletében előre látja a lépéseket, amelyeket tennie kell, hogy a nagy cél megvalósuljon. (Vágyait és képzeletét segíti az asztrológia is, amelynek rabja lesz. Hozzáértő emberek helyett rendszeresen a csillagoktól kér tanácsot és az asztrológiai jövendölésekben bízik – és minden a legkedvezőbbnek ígérkezik!) Terveit pedig először siker koronázza. Hatalma és királysága területe növekszik és hűbéres államává válik szinte egész Dél-Európa. Mátyás már cseh király is, a katolikus rendek őt választják (a huszita kelyhesek nem, így két királya van Csehországnak). A cseh korona pedig nagyon fontos, mert az a hét német-római válasz-tófejedelem egyike, és császárrá választható!
Íme a magyar király. Erős kezű úr, aki megszüntette az úri ellenállást és egy kézzel kormányozza országát. Nincs már, aki ellene mondana, az mind meghalt vagy börtönben ül. Saját nevelésű, csak neki hű emberek ülnek minden pozícióban. Ő a horvát király, vazallusa a bosnyák, a havasalföldi király és minden környező népek. Legyőzte a lengyel királyt, aki szégyenletes békét kért. Régi ellensége Frigyes császár ellen fordul, beveszi annak ősi birtokait majd Bécset is. Immár Ausztria hercege. Diplomáciai levelezésben áll egész Európával, a pápa, a francia király és az olaszok (Beatrix királyné!) mind őt támogatják. A törökkel ötéves békéje van, íme, itt áll a győzelem kapujában…
Két évvel halála előtt döbben rá, hogy álmai hiábavalók. A szorongatott Frigyes császár kérésére hat választófejedelem – Mátyást meg sem hívják -, római királlyá választja Miksát. Ez pedig a császárság előszobája, ez a pozíció lett volna a magyar király következő lépése a császári trón felé. Miksa pedig életerős ifjú, posztjáról kivethetetlen…
Mátyás két napig bénultan ül, csak az agya dolgozik. Ekkor még minden megváltozhatott volna. Világosan látta, hogy álma összeomlott. Ha akkor visszatér királyságába… - de Mátyás nem tér haza, hanem tovább folytatja a háborút – csakazértis. Még mindig győzni akar. Levelezik mindenkivel, új terveket szövöget – hiába. Húsz évnyi királykodás után az erős ember összeesik, néhány napra rá meghal. Most derül csak ki, mit tett valójában. Országa vagyonát, erejét, vérét hasztalan háborúkban elpocsékolta. Embereit elnyomta, senki szavára nem adott. A kívülről erős és gazdag ország az erős kéz nyomása alól felszabadulva sok év problémáit próbálta rettenetes viszályok közt megoldani - sikertelenül. Szabad prédává vált minden, új urak emelkedtek fel, minden rablólovagnak saját birtok került a talpa alá, királyból mindjárt kettő is lett – a török pedig elindult felfelé…
Ez a legtehetségesebb ifjú feledte, miért is emelkedhetett a trónra. A hatalom igézetébe került, amely halálba torzította. Nekünk azért ő Igazságos Mátyás marad, mert mi szeretjük a meséket…
Arra azért szívesen választ kapnék, hogy Géza fejedelem után vajon jön-e egy új Szent István király, és ha igen, akkor ki lesz az?
Sípos (S) Gyula: www.szeretetfoldje.hu

Hozzászólások   

#2 sip 2016-04-26 09:39
Nincs különösebb véleményem. De reménykedem, hogy Isten rajtuk keresztül is megújulást hoz mindannyiunknak . Imádkozzunk ezért! Ami meg csak sallang, az meg majdcsak lekopik... :-)
#1 gabi 2016-04-26 08:42
Szeretném megkérdezni tőled, mi a véleményed a Felházról?

You have no rights to post comments