Brexit és mi – nagyszerű stratégia, vagy politikai blöff?

Kategória: Eheti Megjelent: 2016. június 27. hétfő

Szent István király politikai zsenialitása abból is kitűnik, hogy úgy sikerült a Magyar Királyságot Európa közepén lehorgonyoznia, hogy közben sem a Német-Római Császárság, sem Bizánc hűbéres alattvalóivá nem kellett válnunk. Lehetett volna ez másképp is: néhány évszázaddal később három részes függőségbe szakadtunk, és jött Trianon is... Nagy Britannia szintén Európa részeként, de mégis különálló szigetországként épített világbirodalmat annak idején. Most pedig az a kérdés, hogy a Brexit egy régi/új társadalmi vízió, vagy pedig egy meggondolatlan politikai blöff következménye-e – és mit jelent ez a mi számunkra?

Nagy Britannia történelme abban (is) hasonlít a miénkhez, hogy mindig akkor voltak a leghatékonyabbak a saját érdekeik képviseletében, amikor magas szinten tudták űzni a „kint is vagyok, bent is vagyok” játékot. Keresztény és európai – de szintén nem a Német-Római Császárság része. Európai, de nem kontinentális, hanem a saját fejlődésű, „szigetországi”. Olykor kutya-macska barátságban pápával, franciával, spanyollal… Ahogy hiába akarnák velünk megetetni, hogy a törökök a legjobb barátaink, akikkel százötven évig együtt éltünk, mi azért mégiscsak az egri csillagok népe maradunk – ugyanígy az angol történelmi emlékezetnek is markáns része a spanyol armada leverése vagy a franciákkal vívott évszázados háború. Világbirodalmukat sem az európai kontinensen építették ki, bár a kontinentális nemzetekkel nagy versengésben.
Egy európai kontinentális szuperhatalomnak Nagy Britannia sohasem volt nagy barátja, hanem mindig azon munkálkodott - a nemzetek közötti erőegyensúlyt támogatva -, nehogy egyik vagy másik ország túlságosan is megerősödjön. Az angol társadalom hagyományokra épülő rendszerétől ráadásul többé-kevésbé idegen maradt az a német-francia kontinentális gondolkodásmód, amely mindent törvényekkel akar lefedni és a szavak igájába zárni. Nem véletlen, hogy az Európai Unió alakulásának kezdeteinél is csupán megfigyelői státusban maradt és csak hosszú évek múlva lépett közelebb, de például a valuta unióból kimaradt. (Miként mi is. Ha megértjük, hogy a közös valuta az erős központot tovább erősíti, a gyengébb gazdasági teljesítményű perifériát pedig gyengíti, akkor talán nem is bánjuk olyan nagyon, hogy az önálló valutánkkal mi is kicsit nagyobb szabadságot, „játékteret” élvezünk.)
A Brexit, az Unióból való kiválás kezdeményezői tehát komoly alapokra építhettek – és ezt toldották aztán meg a legkülönbözőbb vélt vagy valós gazdasági, társadalmi érvekkel. A győzelem utáni nyilatkozatokból azonban úgy tűnik, hogy mindezek mögött nincs egy Nagy Britannia felemelkedését szolgáló új, koherens elképzelés, vízió, hanem csak rövid távú politikai haszonszerzés, politikai blöff. Mintha a győztesek hirtelen nem is tudnák, mihez kezdjenek magukkal, ijedten nézik az eredménytáblát – hát ez meg hogyan volt lehetséges?
Nyilatkozatok jönnek-mennek, óvatoskodás és keménykedés – annyi bizonyos, hogy nem eszik olyan forrón a kását, mint ahogy főzték, fújják azt már jobbról, balról egyaránt! Biztosak lehetünk abban, hogy a megindul a „kármentés” és a döntéshozók azt nézik, hogyan minimalizálhatják a veszteségeket és maximalizálják a nyereségeket. (Hacsak nem még annál is reménytelenebb a társaság, mint amilyennek látszik…)
De tágítsuk egy kicsit a nézőpontunkat. Az Európai Gazdasági Közösség (az Unió elődje) megalakulása után, a ’70-es évektől, főleg az amerikai neoprotestáns bibliamagyarázók körében kedveltté vált az az elmélet, hogy az EU a Jelenések könyvében leírt tízszarvú fenevad, amelynek a sárkány (a sátán) átadja az erejét, s amit az egész föld csodál. (Még a számok is stimmeltek, aztán persze egyre kevésbé, ahogy bővült az Unió.) Bár ez az elképzelés sántít – és az antikrisztusi erő és hatalom a világon mindenhol felfedezhető és az EU épp nem a csodálat tárgya -, azt elmondhatjuk, hogy az EU vezetése - tudatosan vagy tudatlanul -, sokat tett azért, hogy Európa a Fenevad felé orientálódjon. Most azonban itt a kegyelmi pillanat, amikor változtatni lehet az irányon!
Ha az Unió tanul saját kudarcából, ha felismeri, hogy mégiscsak az Európai Egyesült Államok helyett a Nemzetek Európája felé kellene fejlődnie, ha képes védeni a nemzeti önrendelkezést és a kulturális sokszínűséget, ha visszatalál keresztény gyökereihez, akkor elmondhatjuk, hogy a Brexit volt az a keserű pirula, amit le kellett nyelni a megújuláshoz. Akkor minket se akarnak belekényszeríteni az új Német-Római Birodalomba, akkor a szentistváni vízió is újra erősödhet a Kárpát-medencében. Európában, európaiként, de nem hűbéresként.
De az is lehet, hogy az Unió vezetői végül mégis inkább a még szigorúbb és következetesebb egyesítésben látják a kiutat. Még több szabályban, még több megkötésben és az erőpolitikában. Ez a változat sok keserűséget tartogatna nekünk is…
Az biztos, hogy a népek és nemzetek az új évezredben újra keresik a helyüket az egész világon. Ha ez a Szentlélek kegyelmével történik, akkor az Isten sokszínűségének visszatükröződése lesz és egy nagyszerű békekorban teljesedik ki. Ha azonban a „fenevad” erőre kap, akkor nemzeti és nemzetiségi háborúk, vallásháborúk, éhséglázadások és természet katasztrófák korát fogjuk megélni.
Isten tudja…
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

Hozzászólások   

#3 barnan 2016-06-28 06:03
"Az Európai Unió zászlajával kapcsolatban az a leginkább elterjedt közkeletű tévedés, hogy zászlón található csillagok a tagállamok számát jelölik. Pedig a csillagok száma nincs összefüggésben a tagállamokkal. A csillagok száma állandó!

Bár a zászlót leginkább az Európai Unióval hozzák összefüggésbe, eredetileg az Európa Tanács használta, és nem csak az Unióénak vagy a Tanácsénak, hanem egész Európa jelképének tartották és tartjuk ma is.

Egy zsidó származású belga, Paul Levi a vészkorszak idején fogadalmat tett, hogy ha túléli a háború borzalmait és a nácik uralmát, áttér a katolikus hitre. Túlélte, és Levi megtartotta ígéretét. A háborút követően az 1949-ben Londonban létrehozott Európa Tanács kulturális bizottságának vezetője lett. Hat évvel később felmerült annak igénye, hogy az ET részére zászlót tervezzenek. 3000 terv érkezett be, köztük Arsene Heit alkotása: kék alapon 12 sárga csillag. Rajza nem a véletlen műve volt, a művész Szűz Mária tisztelői közé tartozott. Paul Levi a skandináv nemzeti lobogó mintájára a kereszt jelét hordozó zászló tervezetét nyújtotta be, ám ezt túl közvetlen keresztény jellege miatt elvetették. Paul Levi ez idő tájt egy csillagkoronáva l díszített Szűz Mária-szobor mellett haladt el. Felpillantott, és látta, hogy a csillagok arany színben ragyognak a kék ég hátterében. Levi az ihlettől fellelkesülten felkereste az ET akkori főtitkárát, és a kék háttérből kiemelkedő 12 aranycsillag képét ajánlotta az EU zászlajára. A képet megtalálták a tervek között. Ajánlatát mindenki elfogadta, és így bármennyire meglepőnek tűnik is, mind a mai napig a Szűz Mária 12 aranycsillagból álló koronája nyomán készült jelkép díszíti az Európai Unió zászlaját."

http://loflerdavid.hu/wp-content/uploads/2016/03/szuz_maria_koronaja_eu_zaszlo.jpg
#2 Keresztelő 2016-06-27 15:53
Komoly feladatok felkészült, alkalmas és kitartó embereket követelnek. Nem elég a bekiabálás és az utcán vonulás. Még inkább elvetendő a jó szándékú tanácsolgatás, mert a megtévesztésre nagyon alkalmas. Ezért mondta valaki, hogy a > barátaimtól ments meg Uram, az ellenségeimmel elbánok magam is < Kedves tanítóm szinte parancsolta, hogy tessék megtanulni a történelmet! Én így értem, tessék megismerni a sorsunkat irányító eseményeket! Nagy szükségünk van az okos, az életünket meghatározó események szemléletére. Én abban remélek, hogy népünk értelmesei nem a reájuk bízott szándék szolgálatában, hanem a nemzetünk érdekei és a jó szándék szerint szólalnak meg. Ez a haza szeretete, és a Krisztus ügye.
Köszönöm, hogy ezt megírhattam.
Ma június 27.-én énekeljük :
Légy áldott Szent László király!
#1 Bíró Gézáné 2016-06-27 07:54
Remélem a jó isten a jobbik megoldás belátására vezérli a politikusokat.

You have no rights to post comments