Szavazz, ne savazz

Kategória: Eheti Megjelent: 2016. szeptember 19. hétfő

Nem elírás, hanem többjelentésű újkőkori szleng: a savazás az, amikor a másikat lejáratjuk, rosszat mondunk róla, marjuk, másrészt a szó a drogokra (acid) is utal. Szóval folyik a savazás a népszavazási kampányban mindkét oldalról, ahogy csak a tehetségből telik, pedig lehetne ezt másképp is. Ha még a józan eszünknél lennénk, adnák magukat a történelmi példák is.

Most csak egyet hozok ide, anélkül, hogy bármelyik akkori szereplőt megfeleltetni akarnám valamelyik mai oldallal, politikussal. Célom inkább az, hogy megmutassam, hová vezetnek az előítéletek, és hogy milyen nagy szükség lenne differenciált gondolkodásra. 
IV. Béla király uralkodása kezdetén megpróbálta a belülről meggyengült, báróságokra (oligarchákra) szakadozott és apja által széttékozolt Magyar Királyság javait újra egybegyűjteni, és saját fősége alá hajtani. Természetesen erős ellenállásba ütközött, de talán még így is sikerült volna céljait elérni, ha a tatár-mongol áradat közben el nem éri Európát és benne hazánkat. Béla az ország befolyási övezetében, de határain kívül élő, mongolok elől menekülő pogány kun (török nyelvű, kipcsák) törzseket beengedte hozzánk és letelepítette azzal a szándékkal is, hogy a kun harcosok a tatárok ellen velünk együtt harcolnak majd. Csakhogy a főurak és a köznép a kun migránsokban a tatárok szövetségeseit és a kereszténységünktől idegen pogányokat látta. Az országgyűlésre meghívott Kötöny vezért orvul megölték, mire a kunok dúlva, rabolva déli irányban elhagyták az országot. (De a mongolok mellé ekkor sem álltak.) A folytatást ismerjük: a magyar sereg elbukta a muhi csatát, IV. Bélának menekülnie kellett, a tatárok pedig két évig dúlták az országot, s csak a nagykán halálának hírére takarodtak ki.
A visszatérő Béla királyt kijózanítja a vereség, kiegyezik a főurakkal, aztán újra behívja a kunokat és letelepíti őket…
Történelmietlen módon fantáziálhatunk arról, hogy mi lett volna, ha a király és a főúri pártok még időben megértik egymást, mi lett volna, ha nem ölik meg Kötöny vezért, mi lett volna, ha a magyarok győznek a muhi csatában, mi lett volna, ha a szembenállás, vádaskodás és gyanakvás helyett megpróbálnak együttműködni a nehéz helyzetben.
A muhi csata előtt a király és a főurak is lehetetlennek tartották, hogy kiegyezzenek egymással, hiszen a másik csakis mocskos gazember lehet. A háború és mongol mészárlás elől menekülő nemzetrontó migráns kunokról meg szó se essék! Hiszen ha azok jönnek, jön velük az összes kutyafejű tatár is!
Milyen súlyos árat kellett fizetnünk akkor ezért a kérlelhetetlen szembenállásért!
„Nekünk Mohács kell” - rettenetes, ami Ady Endre belekiált a szívünkbe:

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.

Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.

Valóban, mi már csak a verésből értünk? Ha senki nem ver minket, hát verjük mi magunkat – nem-ek az igen-eket, oda és vissza?
Bevallom, én az „igen” és a „nem” szavazat mellett is fontos, józan és megfontolandó érveket tudnék mondani (mint ahogy írtam is már erről, magamat ne ismételjem). Lehet az is, hogy mindkettőt beikszelem, még ha érvénytelen is lesz a szavazatom – legalább a népszavazás érvényes legyen, kárba ne vesszen a sok idő, pénz, akarat. De mennyivel jobban örültem volna annak, ha ez a sok idő, pénz és akarat a közös álláspont kimunkálására ment volna el!
Lehetőleg még a tatárjárás előtt…
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

Hozzászólások   

#12 gabi 2016-10-23 16:07
Valahogy én mást tanultam történelemből. A kunok letelepítése nem volt zökkenőmentes. Eléggé randalíroztak, raboltak, fosztogattak, nőket molesztáltak... A király meg éppen úgy viselkedett, mint a mai EU vezetők. A kunoknak adott igazat minden panasz esetén. A magyar főurakon bosszút akart állni anyja haláláért, de a németek is panaszkodtak és nekik sem adott igazat.
És unokáját, IV Lászlót huszonnyolc éves korában a kunok ölik meg. Biztos, hogy ez a követendő példa?
#11 barnan 2016-09-22 22:11
Sokat gondolkozunk azon, hogy a migráció problémakörében mi a helyes emberi gondolkodás, lépéssorozat, viszont valóban azt lenne jó tudni, hogy Jézus szerint mit kellene tennie Európának.

Ferenc pápa meglátásai a ma körülményei között:
"Ma miért van ekkora migráció? Nem arról beszélek, amikor valaki saját hazájából külföldre emigrál: ennek a munkahiány az oka. Világos, hogy kívül keresnek munkát. Ez helyi probléma, kicsit benneteket is érint…

Most azokról beszélek, akik hozzánk jönnek: háborúktól, éhségtől menekülnek. A probléma ott van. És a probléma miért ott van? Mert azon a földön kizsákmányolják az embereket, kizsákmányolják a földet, kizsákmányolás folyik, hogy több pénzt keressenek. Világméretű problémákkal foglalkozó közgazdászokkal beszéltem, akik látják ezt a problémát, azt mondják: be kell ruháznunk azokban az országokban; ha beruházunk, lesz munkájuk, és nem kell kivándorolniuk. Csakhogy ott háború folyik! Törzsek közti háború, ideológiai háborúk vagy mesterségesen keltett háborúk, ebből élő fegyverkeresked ők által kirobbantott háborúk: adnak fegyvereket neked, aki ő ellenük vagy, és adnak őnekik, akik ellened vannak. És így élnek ők! Valóban a korrupció áll a kivándorlás gyökerénél.

Hogyan cselekedjünk? Úgy vélem, mindegyik országnak magának kell látnia, hogyan és mikor: nem mindegyik ország egyforma; nem mindegyik országnak vannak ugyanolyan lehetőségei. Igen, de megvan a lehetőségük, hogy nagylelkűek legyenek! Nagylelkűek mint keresztények. Nem tudunk beruházni ott, de azok számára, akik jönnek… Hányat és hogyan? Nem lehet általánosan érvényes választ adni, mert a befogadás függ minden ország helyzetétől, és a kultúrától is. De biztosan sokat lehet tenni. Ott van például az imádság: hetente egyszer szentségimádásk or imádság azokért, akik zörgetnek Európa kapuján, és nem tudnak bejutni. Némelyeknek sikerül, másoknak nem… Aztán előfordul, hogy valaki bejut, és olyan útra lép, amely félelmet ébreszt. Vannak országok, amelyek jól tudták integrálni a bevándorlókat, évek óta! Jól tudták integrálni őket. Más országokban sajnos gettók jöttek létre. Egy egész reformot kell végrehajtani világszinten, ezen a téren, a befogadás munkájában. Ez ugyanakkor relatív szempont: abszolút a befogadásra nyitott szív. Ez az abszolút! Az imádsággal, a közbenjárással megtenni a tőlem telhetőt. Viszonylagos az, ahogyan meg tudom tenni: nem mindenki tudja ugyanolyan módon tenni. De ez világméretű probléma! A teremtett világ kizsákmányolása és az emberek kizsákmányolása . Olyan időszakban élünk, amikor az embernek mint Isten képmásának a megsemmisítése folyik...

De te, Krzysztof, mondhatod nekem: „Mi köze ennek a migránsokhoz?” Egy kicsit a kontextus ez, tudod? A migránsokkal kapcsolatban azt mondom: a probléma ott van, az ő földjükön. De hogyan fogadjuk őket? Mindenkinek magának kell megvizsgálnia, hogyan. De mindannyiunknak nyitott lehet a szívünk, elhatározhatjuk , hogy a plébánián egy óra imádságot, egy óra szentségimádást a bevándorlókért végzünk. Az imádság hegyeket mozgat!"

II. János Pál pápáék a múlt körülményei között:
http://uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=444#H0
#10 siposgyula 2016-09-22 10:36
Kedves Margó!
Köszönöm!
Gyula
#9 Margó 2016-09-22 09:59
Nem ismerem ugyan Gyula álláspontját, miért igen, s miért nem, de a sajátomat leírom. Egyértelmű a Nem, hiszen a jövőnkről van szó, de gondolatban én is odaraknék egy megjegyzést. A Nem ugyanis jelzés, hogy ide ne gyere! Ugyanakkor én hozzátenném, ha valóban szükséged van rá, ha jó ember vagy, s be tudsz illeszkedni, segítünk, (nem külső parancsra, hanem majd magunktól) hiszen téged is az Úr teremtett, te is az Ő gyermeke vagy. S Jézus is biztos, hogy segítene rajtad, ha valóban bajban vagy.
Ám a Jóisten sem enged be mindenkit az országába, ahogy Böjte Csaba atya is mondta. Neki azonban tökéletes a szűrője. Aki alkalmas, megy a mennyországba, aki még nem, tökéletesedik a tisztítótűzben, s akinek soha nem lesz ott helye, az megy a pokolba.
A baj az, hogy nekünk nincs ilyen szűrőnk, s soha nem is lesz. Néha muszáj elutasítani, a saját érdekünkben, de fáj is, mert valahogy igazságtalan, nem méltó hozzánk, hiszen néhány olyan embernek nem segítünk, akik pedig rászorulnának. Én várom a Jóisten segítségét ebben is. Örökös dilemma:vannak olyan emberek, helyzetek, akikkel bármit is teszek, abból soha nem sül ki jó. Ám Isten minden helyzetből tud jót kihozni. Úgyhogy én imádkozom hozzá,hogy alakítsa úgy a helyzetet, hogy tudjunk jók lenni és segíteni minden helyzetben, úgy, hogy magunknak se ártsunk. Tudom, hogy földi észjárással ennek nincs értelme, de égivel van.
#8 edit 2016-09-22 07:20
ha mår történelem és ha már visszanézünk, láthatjuk hogy itt a világon senki nem szeret senkit, minden csak a pénzről és hatalomròl szól. Ma pl. ritka a becsületes kereskedő, aki nem adja el a romlott húst, de emlékezhetünk, hogy mikor megnyílt a világ számára a mi piacunk mindenki idehordta az összes szemezét a magyar meg megvette mert ùj volt, nyugati volt. Vagy ott volt az amerikában betiltott gyermektápszer amit nem semmisìtettek meg hanem eladták az indiai piacon és több ùjszülött meghalt. Érdekelt valakit is? senkit. És most azt akarják nekem beadni, hogy ugyanezek a kapzsi becsvágyò rmbereket hirtelen érdekelni kezdte több milliò ember sorsa?
Hirtelen lufikat lobogtató karjaikkal ölelgetnek olyanokat akit előtte kizsákmányoltak , mérgeztek, szándékosan az analfabétizmusb an hagyták őket, fegyvereket nyomtak a kezükbe nem kenyeret. kizártnak tartom hogy ezeket a kapitalista rendszereket a szeretet motíválná, nincs más csak hatalomvágy irányítás. Soha nem lesz Euròpa egyetlen egységes nemzet amit majd egyetlen ember irányít. ha mégis eljönne ez az idő az már a vég lenne.
#7 siposgyula 2016-09-21 15:08
Kedves Mária!
Törölni csak legvégső esetben törlök bármit is - egyelőre itt ennek nem látom okát. Szabad a vélemény-nyilvá nítás a honlapunkon, az én cikkeimmel kapcsolatban is.
Megértésedet kérve, imával és szeretettel: Gyula
#6 Mária 2016-09-21 08:26
Kedves Gyula! Azért kíváncsi volnék, milyen érveket tudnál a igen mellé felsorakoztatni a magyar történelem és a mai magyar valóság ismeretében, figyelembe véve az iszlám többségű területeken élő keresztény vezetők és dr Maróth Miklós professzor elemző írásait.
#5 Mária 2016-09-21 07:52
Kedves Gyula!
A pártpolitikai indíttatású agitációt tartalmazó hozzászólásokat törölhetnéd, mert ha nem teszed, befolyásolhatja a honlap olvasóit. Az a hozzászóló, aki nem képes önálló véleményt kialakítani a valós tényanyag birtokában és az iszlámot jól ismerő tudósaink helyzetelemző figyelmeztetése i alapján, hanem az "értéksemleges" Európa erkölcsileg többszörösen megbukott vezetőinek diktátumára vágyik, nem méltó a figyelmünkre. Nagy a média felelőssége, mert miközben sajnálatra méltónak állítják be az Európába beözönlő életerős fiatal férfiakat, akik ne felejtsük el, otthon lelkesen üldözték a keresztényeket, saját honfitársaikkal már nem ilyen együttérzők. Nézzenek körül a kórházainkban, öregotthonainkb an, milyen körülmények között vannak a betegeink, az időseink! Fogadjuk el Európától a betelepítést, aztán az euthanáziát?
+2 #4 Marika 2016-09-21 04:49
Miért kell egyeseknek ebből a népszavazásból pártpolitikát csinálni, miért kell rosszra, hátsó szándékra gondolni? Most kellene igazán ebben a kérdésben a pártoknak, embereknek összefogni népünk, kultúránk, kereszténységün k, családunk érdekében, védelmében!Azt gondoltam (naivan), hogy mindenkinek egyértelmű a NEM! Gőg,irigység, alázat hiánya! Nagyot csalódtam!
#3 Bíró Gézáné 2016-09-19 14:10
A szavazás sokba kerül.Ez már biztos.Megéri-e ?-ez kétséges.Viszon t egy szabad országban a Nép akarata dönt sorsáról.A döntés lehet jó és rossz is.
-2 #2 Csaba Pál 2016-09-19 12:32
Kedves Gyula,

talán nem vagy tisztában vele, hogy amennyiben mindkettőt beikszeled, az nem segíti a szavazást, nem adódik hozzá az érvényes szavazatokhoz. Nem árt azzal sem tisztában lenned, hogy az egész szavazás egy pártmozgósítás, amelyet az adófizetők pénzéből fizetnek, kidobva az ablakon kb. 10 milliárd forintot. A kereszténységge l semmilyen formában nem összeegyeztethe tő gyűlöletkampány csúcspontjáról sajnos tőled nem ezt a cikket vártam volna.
#1 Bíró Gézáné 2016-09-19 10:47
Érdekes a párhuzam,de sajnos igaz.Ez a nép sosem tanul a múltból.

You have no rights to post comments