Végképp ellehetetlenítik Iványi Gáborék misszióját?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2020. szeptember 19. szombat

Hajléktalanszálló, kórház, óvoda és lelkészképző főiskola is üzemel az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) Dankó utcai bázisán, ahol a közművek munkatársai kétszer is megpróbálták elzárni a gázt.

Azok után, hogy a szeptember elején kiderült, a felére csökkentik a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó speciális iskoláinak állami támogatását, ezúttal csütörtökön a szolgáltató munkatársai megpróbálták elzárni a gázt a MET Dankó utcai központjánál.
Iványi Gábor már az Indexnek adott múlt heti interjújában beszélt arról, hogy számít a most kialakult helyzetre, és a szerintük őket megillető állami támogatás hiányában jelenleg máról holnapra terveznek. Legfőbb dilemmájuk, hogy befizessék-e a számlákat vagy enni adjanak az embereiknek.
Az állami támogatás drasztikus elvonása után veszélybe kerültek a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség iskolái. Iványi Gábor szerint már csak a hit maradt.
A VIII. kerületi Dankó utcában, ahol többek között a MET egyik óvodája, hajléktalanszállója, könyvesboltja, illetve a Wesley János Lelkészképző Főiskola is működik, a nemzeti közművek csütörtök reggel először két gázórát akartak leszerelni, amit végül sikerült megakadályozni.
Miután másodszorra az utcáról tettek a gáz elzárására újabb kísérletet, az akció szintén kudarcot vallott.
Jelenleg önkéntesek őrzik a Dankó utcai MET intézményeket, amelyeknek összesen 30 milliós gáztartozásuk van. A MET azúttal közműszámlája kiegyenlítéséhez is gyűjti az adományokat.
Iványi Gábor a MET Facebook oldalán egy kiáltványban maga is elismerte, hogy szervezeteik az utóbbi tíz évben valóban jelentős tartozást halmoztak fel, amely hátterében az áll, hogy az állam elvette hivatalos egyházi státuszukat.
"...mivel a Fidesz-KDNP kormány következetesen szembe megy menve a Magyar Alkotmánybíróság, a Velencei Bizottság és a Strasbourgi Emberi Jogi Bizottság véleményeivel és jogerős döntéseivel, melyek szerint kötelesek lettek volna egyházi státuszunkat helyreállítani. Azt az egyházi státuszt, amelyet hamis indokkal elvettek, majd alkotmánysértő módon halogatták a visszaállítását, és csűrve-csavarva a törvényeket, bosszúból nyilvánvalóan diszkriminatív helyzetet teremtettek. Adósságaink ebből a helyzetből adódnak." - írta a lelkész a gázvezeték levágási kísérletet kommentáló bejegyzésében.
(index.hu)