Eltörölték a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt Ukrajnában

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. február 24. hétfő

Az ukrán parlament vasárnap eltörölte az államnyelvvel kapcsolatos, a kisebbségi nyelvek használatára vonatkozó, 2012-ben elfogadott törvényt. Az erről szóló javaslatot a teremben jelenlévő 334-ből 232 képviselő támogatta.

A 2012. augusztus 10-én életbe lépett törvény hivatalosan engedélyezte a kétnyelvűséget azokban a régiókban, ahol az adott nemzeti kisebbség lélekszáma meghaladja a lakosság tíz százalékát. A magyar nyelvet így Kárpátalján a nagyobb települések közül Beregszászon ismerték el hivatalosan regionális nyelvnek.

A szavazás után a kárpátaljai Nesztor Sufrics és román nemzetiségű Ion Popescu független képviselő - mindketten a héten léptek ki a Viktor Janukovics elnököt támogató Régiók Pártjából - aggodalmukat fejezték ki. Szufrics több nyelven - köztük magyarul is - emlékeztetett arra, hogy a nyelvtörvény nemcsak az orosz kisebbségre vonatkozott, és hivatkozott a Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájára.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt frakcióvezetője válaszában emlékeztetett arra, hogy semmi sem fenyegeti az ukrajnai oroszajkú kisebbséget, amelyet az alkotmány védelmez. Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság párt vezetője kijelentette, hogy a jogszabályt súlyos törvénysértéssel fogadták el, és ígéretet tett egy új, mindenkit kielégítő nyelvtörvény kidolgozására.

A törvény 2012-es elfogadása után vegyes visszhangot keltett, az ellenzék több tüntetést szervezett ellene. Az Interfax-Ukraina ukrán hírügynökség szerint a most eltörölt törvény alapján az odesszai megyei és városi tanács (önkormányzat), a harkivi, herszoni, mikolajivi, zaporizzsjai, szevasztopoli, dnyipropetrovszki és luhanszki városi tanács, a Luhanszk megyei Krasznolutszk városi tanácsa, a Zaporizzsja, Donyeck, Herszon, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyei tanács döntött az orosz nyelv regionális nyelvként történő elismeréséről.
(MTI, origo)