A rabszolgaságot választotta Ferenc pápa a béke 48. világnapja üzenetének témájául

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. augusztus 22. péntek

„Sokan azt gondolják, hogy a rabszolgaság már a múlté. Valójában ez a társadalmi csapás továbbra is erőteljesen jelen van korunk világában..." Az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa közzétette Ferenc pápa témáját a következő béke-világnapra. A 2015. január 1-jére szóló üzenet címe: „Többé nem rabszolgák, hanem testvérek” – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A pápai tanács közleményében kifejti, miért olyan jelentős ez a téma napjainkban:

„Sokan azt gondolják, hogy a rabszolgaság már a múlté. Valójában ez a társadalmi csapás továbbra is erőteljesen jelen van korunk világában. Ferenc pápa 2014. január elsejére írt, első békeüzenetét a testvériségnek szentelte, Testvériség, a béke alapja és útja címmel. Az a tény, hogy mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, minden embert egymás egyenlő méltóságú testvérévé tesz.

A rabszolgaság halálos csapás az egyetemes testvériség, a béke számára. Akkor van béke, ha minden ember felismeri a másikban testvérét, aki vele egyenlő méltósággal rendelkezik.

A világon a rabszolgaságnak sokféle gyalázatos arca van: emberkereskedelem, az elvándorlókkal való kereskedelem, prostitúció, rabszolgamunka, az egyik ember kizsákmányolása a másik által, rabszolgatartó mentalitás nőkkel és gyermekekkel szemben. Egyének és csoportok e rabszolgasággal nyerészkednek szégyenletes módon, kihasználva a világban jelen lévő sok konfliktust, a gazdasági válság és a korrupció összefüggésében.

A rabszolgaság rettenetes, tátongó seb a mai társadalom testén; végzetes, gennyesedő seb Krisztus testén.

Ahhoz, hogy hatékonyan szembe tudjunk szállni a rabszolgasággal, mindenekelőtt el kell ismernünk minden személy sérthetetlen méltóságát. Az egyenlő méltóság elismerése szilárdan kötődjön a testvériséghez. A testvériség azt kívánja tőlünk, hogy utasítsunk el minden egyenlőtlenséget, amely lehetővé teszi, hogy az ember egy másik embert rabszolgává tegyen. Azt kéri tőlünk, hogy mindig nagylelkűen cselekedjünk, közel állva testvéreinkhez. Ez elvezet bennünket a szabadulás és a mindenkit befogadó társadalom felé.

Célunk, hogy olyan társadalmat építsünk, amely diszkrimináció nélkül minden ember egyenlő méltóságán alapul. Ahhoz, hogy ezt elérjük, szükség van a média, az oktatás és a kultúra elkötelezettségére is a megújult társadalomért, amely a szabadságon, az igazságosságon és a békén alapul.”

A béke világnapját VI. Pál pápa kezdeményezésére ünnepeljük 1968 óta minden év január elsején. A Szentatya üzenete, amelyet elküldenek a világ minden külügyminiszterének, a Szentszék diplomáciai irányelveit is megjelöli az új év kezdetén.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments