54 ezer első házas élt az adókedvezménnyel

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2017. szeptember 15. péntek

Tavaly több mint kétszer annyi első házas vette igénybe a havi ötezer forintos állami adókedvezménnyel, mint egy évvel korábban, derül ki az e-szja bevallások adataiból az MTI szerint.

2016-ban az 54 ezer első házas összességében 2,2 milliárd forintot spórolt, 1,7 milliárddal többet, mint 2015-ben - közölte Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára.
A házasságkötést követő 24 hónapon keresztül a fiatal házasok együttesen havi 5000 forint adókedvezményt kapnak, a kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti. Önellenőrzéssel egyébként az is megkaphatja - a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül - a havi ötezer forintos állami nászajándékot, aki elfelejtette azt érvényesíteni az szja-bevallásában. Sőt, már az adóelőlegből is lehet érvényesíteni a kedvezményt, így hónapról hónapra jár az ötezer.
A júliusi adóelőlegből mindössze 38 ezren vették igénybe az első házasoknak járó kedvezményt, pedig az MTI-nek nyilatkozó államtitkár szerint rendkívül egyszerű módon hozzá lehet jutni a havi ötezer forintos állami nászajándékhoz, csak le kell adni a munkáltatónak egy nyilatkozatot erről.
(index.hu)

You have no rights to post comments