Online cigány rádiót indít a Mária Rádió

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2018. február 17. szombat

Romano Maria Radio néven online cigány rádiót indít év végén a Mária Rádió. Az új adót február 14-én mutatta be sajtótájékoztató keretében Budapesten Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke, illetve Oláh Anita, a rádió munkatársa.

A Romano Maria Radio célja, hűen a Mária Rádió küldetéséhez, a Katolikus Egyház tanítása mentén a társadalom lelki-szellemi megerősítése. Segíteni szeretné a roma társadalmat abban, hogy vallásosságát egyéni és közösségi szinten, sajátos hitéleti igénye szerint ki tudja fejezni és meg tudja élni. A Romano Maria Radio megszólaltatja többek között a cigányság anyanyelvi imáit, bemutatja család- és gyermekszeretetét, életörömét, gyönyörű muzsikáját, mély hitét, elhunytak iránti kegyeletét. A személyes életutak feltárásából és bemutatásából erőt meríthetnek mások, látva, hogy bármilyen mélységből van kiút a hit által.

A Romano Maria Radio teret nyit a cigányoknak arra, hogy óvják, megélhessék és a keresztény értékek mentén bemutassák kultúrájukat, beszélhessenek történelmünkről és hagyományainkról, kifejezhessék véleményüket az őket érintő társadalmi kérdésekről. A nem cigányok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy megismerhessék és megérthessék cigány testvéreiket. A rádió egy olyan közösséget formáló eszköz, amely lehetőséget teremt arra, hogy cigányok és nem cigányok párbeszédet folytathassanak, s megtalálják a közös hangot egymással.

A Romano Maria Radio mottója épp ezért: Pe jekh shib, vagyis: Egy nyelven. A rádió segíti az önmagunkkal és az Istennel való egység megvalósítását, az egységes nyelv megtalálását cigányok és nem cigányok között a kereszténység fényében.

A Mária Rádióban a világ több mint hetven országában önkéntesek tevékenykednek, így a Romano Maria Radio műsorait cigány önkéntesek készítik majd.

Forrás: Mária Rádió

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

You have no rights to post comments